«Γιατί οι Αλκυονίδες ημέρες διαρκούν περισσότερο στην Αττική»

«Γιατί οι Αλκυονίδες ημέρες διαρκούν περισσότερο στην Αττική»

«Μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε Αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θεόδωρος Κολυδάς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους για τους οποίους οι Αλκυονίδες ημέρες διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εξηγεί ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θεόδωρος Κολυδάς.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κολυδάς αναφέρεται στις Αλκυονίδες ημέρες, τις οποίες ορίζει ως τις «ημέρες καλοκαιρίας μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου».

Οπως αναφέρει, τις ημέρες αυτές, προκειμένου να τις αναγνωρίσουμε ως Αλκυονίδες, «ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ».

Προσθέτει δε πως η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. «Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε».

Αναφορικά με την Αττική, ο διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει πως «οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές».

«Με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα, δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που “παγιδεύει” τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες», συμπληρώνει.

«Γιατί οι Αλκυονίδες ημέρες διαρκούν περισσότερο στην Αττική»-1
Πηγή: X

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι “ημέρες καλοκαιρίας” μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ. Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε. Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που “παγιδεύει” τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή