Αγρότες: Ωρα αποφάσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Αγρότες: Ωρα αποφάσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Αντίστροφη μέτρηση για την καθοριστική πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας όπου θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη την Ελλάδα. Προτάσεις για κλιμάκωση από τους αγρότες, δεν αποκλείει συνάντηση με εκπροσώπους τους ο πρωθυπουργός.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθούν σε λίγες ώρες στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, όπου θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη την Ελλάδα.

Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους αγρότες να δηλώνουν ότι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σημαντικό κομμάτι των αγροτών ζητά να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμα και για «εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας». Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για τους αγρότες.

Π. Μαρινάκης: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα

«Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μία από τις μεγαλύτερες “βιομηχανίες” της χώρας που συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά και στην κάλυψη των εγχώριων επισιτιστικών αναγκών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρωινή συνέντευξη τύπου.

«Εχουμε δεσμευτεί πως όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, για αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

Κάλεσμα σε όλα τα μπλόκα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν τοπικές συσκέψεις των αγροτών στα μπλόκα προκειμένου να προετοιμάσουν προτάσεις ενόψει της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή σύσκεψη απηύθυνε προς όλα τα μπλόκα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας υπογραμμίζοντας πως θα προταθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς, όπως σχολίασε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». 

Ο ίδιος επισήμανε ότι μία από τις προτάσεις τους είναι συλλαλητήριο στο κέντρο Αθήνας με σκοπό, όπως είπε, να πιέσουν την κυβέρνηση προκειμένου να δώσει λύσεις. «Θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν. Για αυτό συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να βγούμε στην εθνική οδό με τα τρακτέρ».

«Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τάσσονται και οι αγρότες της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σχεδιάζουν να προτείνουν κλείσιμο εθνικών και επαρχιακών οδών, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων από την Τετάρτη και κάθοδο στην Αθήνα.

Ανυποχώρητοι δηλώνουν και οι αγρότες του Αιγίου που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σκέφτονται να προβούν σε κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων όπως η Ιονία Οδός, η Αντιρρίου – Ιωαννίνων, η Πατρών – Αθηνών και η Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας. Επίσης, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου δηλώνοντας, μάλιστα, αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και το Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή