Ωρα αποφάσεων για τους αγρότες – Η στάση της κυβέρνησης και τα νέα μπλόκα

Ωρα αποφάσεων για τους αγρότες – Η στάση της κυβέρνησης και τα νέα μπλόκα

Εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων δίνουν το «παρών» στη συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας. «Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση και διάλογο.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν το «παρών» στη σημερινή συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τα μπλόκα που έχουν στήσει και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει πιθανή συνάντηση με τους αγρότες αφού πρώτα λάβουν τις αποφάσεις τους. 

Επισημαίνεται ότι στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, συμμετέχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είτε έχουν στήσει μπλόκα, είτε όχι. «Υπάρχουν και κάποιοι στον κλάδο που δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους ή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες κι αν και δεν έρχονται καθημερινά στα μπλόκα που έχουν στηθεί, ωστόσο μας έχουν δηλώσει ότι στέκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας με άλλο τρόπο» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης.

Ηπιοι τόνοι από το Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό αφήνει ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τους αγρότες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ερώτηση που απηύθυναν στον πρωθυπουργό δημοσιογράφοι για το αν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες αγρότες από τα μπλόκα, ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:

– Μητσοτάκης: Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις.

– Δημοσιογράφοι: Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;

– Μητσοτάκης: Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα.

Οπως επισημαίνει σήμερα η «Κ», η κυβέρνηση χθες επανέλαβε μέσω του κ. Μαρινάκη πως τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για τους αγρότες, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. 

Πάντως, παρά την κάθετη απόρριψη κάθε νέας ενίσχυσης, το ύφος της κυβέρνησης έναντι των αγροτών είναι ιδιαίτερα ήπιο.

Επιπλέον, ο Μάκης Βορίδης άφηνε ανοιχτό παράθυρο για κάτι τέτοιο, όχι για τώρα, αλλά για τον Σεπτέμβριο, λέγοντας πως ο προϋπολογισμός μόλις άρχισε να εκτελείται και αφού περάσει λίγος καιρός, ώστε να φανεί πώς πάει, η κυβέρνηση θα εξετάσει νέα μέτρα. 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη, ένα 24ωρο πριν, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα μπλόκα. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. μίλησε για την ευρωπαϊκή στήριξη στους αγρότες και για χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, δεσμευόμενος πως θα μεταφέρει τα αιτήματα των αγροτών στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες 48 ώρες για να δουν πώς θα εξελιχθεί το θέμα.

Κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει σήμερα η «Κ», οι αγρότες ζητούν να έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ανεπαρκή, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αθήνα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν για τα προβλήματά τους.

Η Κομισιόν υποχωρεί στους «πράσινους στόχους» εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων

Υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη η Κομισιόν υποχωρεί πλέον σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο «οδικός χάρτης» μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 90% έως το 2040- που θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν – δεν περιλαμβάνει την πρόταση για 30% μείωση του μεθανίου, αζώτου ή άλλων αερίων που συνδέονται με τη γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με τους FT.

Η κίνηση έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Ελλάδα και ενώ είχαν προηγηθεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Επί της ουσίας, έως σήμερα μόνο στην Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία δεν έχουν κινητοποιηθεί οι αγρότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή