Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφίας και διακίνησης μεταναστών

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφίας και διακίνησης μεταναστών

Συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμα δύο. Το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 450.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ILLUMINATI» πραγματοποίησαν οι αστυνομικές Αρχές, προχωρώντας στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν τη Δευτέρα σε περιοχή της Αθήνας δύο μέλη της οργάνωσης, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων κατ’ εξακολούθηση, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο μέλη της.

Πώς δρούσαν

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, λειτουργούσαν υπερσύγχρονο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, ακόμα και νέου τύπου, με τη μορφή πλαστικής κάρτας. Διευκόλυναν έτσι την παράνομη είσοδο και έξοδο μεταναστών στη χώρα, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος που ανερχόταν από 4.500 έως 6.000 για κάθε άτομο.

Ειδικότερα, με τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία κατήρτιζαν οι ίδιοι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης οργάνωναν παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερους προορισμούς σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Πολωνία.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, αφού συνεννοούνταν με τους υπό προώθηση μετανάστες, έκαναν κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων με εικονικά στοιχεία επιβατών. Ακολούθως, ο πλαστογράφος λάμβανε σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίες τους και κατήρτιζε ανάλογα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα εικονικά στοιχεία που αναγράφονταν στις κάρτες επιβίβασης.

Επειτα, έστελνε τα έγγραφα που είχε καταρτίσει σε ψηφιακή μορφή για τελική έγκριση σε άλλο μέλος, το οποίο είχε συνάψει την αντίστοιχη συμφωνία παράνομης προώθησης και κανόνιζε την παράδοση των εγγράφων σε φυσική μορφή.

Η έντονη δράση της οργάνωσης καταδεικνύεται από το ότι διακινούσαν πλαστά έγγραφα και σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης ή «νομιμοποίησης» μεταναστών, γεγονός που ενισχύεται και από τα συνολικά 1.014 ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας που βρέθηκαν.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 800 πλαστικές λευκές κενές κάρτες για κατάρτιση πλαστών εγγράφων, πλήρως καταρτισμένα έγγραφα διαφόρων χωρών (182 δελτία ταυτότητας, 115 διαβατήρια, 21 άδειες διαμονής, 19 άδειες ικανότητας οδήγησης), υπό κατάρτιση πλαστά έγγραφα (374 δελτία ταυτότητας , 275 άδειες παραμονής, 23 κάρτες πολίτη, 5 δελτία αιτούντος ασυλο), επαγγελματικός εκτυπωτής, 2 συσκευές εκτύπωσης και εγχάραξης πλαστικών καρτών, πλαστικοποιητής, 2 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB, 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πλήθος γραφικής ύλης και μικροϋλικών που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων, 3 κινητά τηλέφωνα, 12.680 ευρώ και δίκυκλη μοτοσίκλέτα, ως μέσο μεταφοράς διανομής πλαστών εγγράφων.

Από την Αστυνομία εκτιμάται ότι το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 450.000 ευρώ, ενώ είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 50 μεταναστών.

Επισημαίνεται πως για τη συγκεκριμένη επιχείρηση υπήρξε στενή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το European Migrant Smuggling Center (EMSC) της EUROPOL.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT