Λιμενικό: Από ανώνυμη καταγγελία ξεσκεπάστηκε η δράση του αξιωματικού που συνελήφθη

Λιμενικό: Από ανώνυμη καταγγελία ξεσκεπάστηκε η δράση του αξιωματικού που συνελήφθη

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 9 ιδιώτες - εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαιτούσε και λάμβανε χρήματα ή τσιγάρα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων ο αξιωματικός του Λιμενικού που συνελήφθη χθες το πρωί από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. 

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», ο αξιωματικός υπηρετεί ως προϊστάμενος λιμενικού σταθμού στη Νότια Κρήτη, ενώ στο παρελθόν διέθετε άδεια επιθεωρητή και διενεργούσε ελέγχους σε διερχόμενα εμπορικά πλοία ως εκπρόσωπος κρατικής αρχής.

Το τελευταίο διάστημα η σχετική άδεια του είχε αφαιρεθεί έπειτα από καταγγελίες σε βάρος του περί χρηματισμού. Διατήρησε ωστόσο τη θέση του ως προϊσταμένου του λιμενικού σταθμού.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμα 9 ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Ολα ξεκίνησαν από ανώνυμη καταγγελία προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος και ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυπτε ότι ο εν λόγω αξιωματικός εξασφάλιζε τη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση, απαιτώντας τσιγάρα και χρηματικά ποσά.

Πώς δρούσε

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως λιμενοσταθμάρχης και, παρόλο που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν αναγόταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή τα μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 594 πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε 7 περιπτώσεις από τον Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT