Στρεπτόκοκκος: 23 θάνατοι σε 14 μήνες – 11 παιδιά

Στρεπτόκοκκος: 23 θάνατοι σε 14 μήνες – 11 παιδιά

Σε 94 ανέρχονται από τις αρχές του 2023 τα περιστατικά λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 94 ανέρχονται από τις αρχές του 2023 τα περιστατικά λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οπως επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί 23 θάνατοι, εκ των οποίων οι 11 αφορούν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, δύο περιστατικά διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α καταγράφηκαν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκ των οποίων το ένα κατέληξε.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, ώστε να δηλώνουν όλα τα περιστατικά iGAS.

Αύξηση στον αριθμό των περιστατικών διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, κατέγραψαν επίσης ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων εκτίμησε ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, δεδομένου ότι η αύξηση των περιστατικών iGAS είναι σχετικά μικρή.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης και συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτοκόκκου στο φάρυγγα (strep test) και με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που συστήνεται να λαμβάνονται από επαγγελματία υγείας. Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες με χορήγηση προφυλακτικής αντιμικροβιακής αγωγής όπου ενδείκνυται.

Για την ολοκληρωμένη και επιτυχή διαχείριση των περιστατικών iGAS απαιτείται η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας καθώς και των εμπλεκομένων φορέων, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT