Αρειος Πάγος: Απολύθηκαν οριστικά τρεις δικαστές

Αρειος Πάγος: Απολύθηκαν οριστικά τρεις δικαστές

Δύο εφέτες και μία πρωτοδίκη απομάκρυνε από το δικαστικό σώμα η 65μελής Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και καθυστερήσεων που οδήγησαν ακόμα και σε παραγραφή αδικημάτων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εφέτες και μία πρωτοδίκης απομακρύνθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα. Η 65μελής Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και τη συμμετοχή της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργίας Αδειλίνη, επέβαλε επίσης χρηματικό πρόστιμο στέρησης τριών μισθών σε ειρηνοδίκη. Στην Ολομέλεια τρεις δικαστές παραιτήθηκαν, απορρίφθηκε το αίτημα απόλυσης δυο δικαστών, ενώ αναβλήθηκε η υπόθεση μιας πρωτοδίκου.

Το επεισόδιο στο σούπερ μάρκετ

Ιδιαίτερα απασχόλησε την Ολομέλεια η υπόθεση του ενός εφέτη ο οποίος αφού αγόρασε προϊόντα αξίας 14 ευρώ από σούπερ μάρκετ, παρέκαμψε τη σειρά των πελατών φωνάζοντας ότι είναι φορέας του κορωνοϊού και στη συνέχεια μπήκε σε αυτοκίνητο, το οποίο δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας (στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν στα πίσω καθίσματα) του αυτοκινήτου.

Η συμπεριφορά του προκάλεσε αναστάτωση και ο υπεύθυνος του σούπερ μάρκετ κάλεσε την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να σπεύσει περιπολικό με δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Οταν οι αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητα και άδεια οδήγησης, ο δικαστής αρχικά να αρνήθηκε και στη συνέχεια επέδειξε παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου. Με χυδαίες εκφράσεις, αρνήθηκε επανειλημμένα να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, είπε: «Θα δείτε τι θα πάθετε».

Οταν ξαφνικά ο εφέτης βγήκε από το αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, εκείνος αντέδρασε, τον έριξαν στο έδαφος και του φόρεσαν χειροπέδες, ενώ αυτός φώναζε: «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Κατά τη μικροσυμπλοκή τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας εκ των αστυνομικών στο χέρι και μετά το περιστατικό οδηγήθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. 

Στο Αστυνομικό Τμήμα έγιναν γνωστά τα στοιχεία του, όπως και η επαγγελματική του ιδιότητα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Η αρεοπαγίτης εισηγήτρια της υπόθεσης, ανέφερε ότι ο εν λόγω εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθους, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του. Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, ο εφέτης απολύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Επισημαίνεται πως στον ίδιο εφέτη, κατά το παρελθόν είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Υπέρμετρες καθυστερήσεις και αδικαιολόγητες απουσίες

Την ίδια στιγμή, κατά πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά, απολύθηκε γυναίκα εφέτης λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών, σε σημείο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων σε υπόθεση σωματικής βλάβης, ενώ χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση. Οι καθυστερήσεις κυμάνθηκαν από 65 έως 150 υποθέσεις, σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και της έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί, την ενημέρωσε ότι δεν χρεώνει στην εν λόγω εφέτη υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της, ενώ από την πλευρά της η κ. Αδειλίνη επισήμανε ότι έχει αποδειχθεί η υπηρεσιακή της ανεπάρκεια, καθώς παραγράφονται εξαιτίας της υποθέσεις. Για τους λόγους αυτούς τάχθηκε υπέρ της απόλυσής της.

Ακόμα, ομόφωνα απολύθηκε πρωτοδίκης ο οποίος είχε επί σειρά ετών καθυστερήσει μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Οι καθυστερήσεις, μεταξύ αυτών και 17 βουλευμάτων, κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαίνονταν από 50 έως 240. Επίσης, του αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του. 

Η κ. Κλάπα επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε ήταν σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε ότι «δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του», κάτι που επανέλαβε και η κ. Αδειλίνη κατά την πρότασή της προς την Ολομέλεια.

Ακόμη, η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία (58 έναντι 7), αποφάσισε να μην απολυθεί ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομόφωνα αποφάσισε να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών. Του αποδόθηκε ότι είχε μικρό αριθμό δημοσιεύσεων και ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσα σε δύο χρόνια είχε δημοσιεύσει μόνο 12 αποφάσεις, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες και είχαν χρεωθεί σε άλλον συνάδελφό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή