«Βλέπουν» την ομάδα του 2018

Τα στοιχεία που κάνουν τις Αρχές να πιστεύουν ότι η αναβίωση της τρομοκρατίας οφείλεται στα ίδια πρόσωπα

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «αντάρτικο πόλης» είχε σιγήσει επί μία πενταετία. Τα ίχνη όμως της βομβιστικής επίθεσης του 2018 στο κτίριο του ΣΚΑΪ με εκείνη του προηγούμενου Σαββάτου στο υπουργείο Εργασίας δείχνουν τους ίδιους δράστες. Πρόκειται για πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου που, όπως αποκαλύπτουν στην «Κ» πρώην και νυν αξιωματούχοι των υπηρεσιών Ασφαλείας, είχαν τεθεί στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής ήδη πριν από την επίθεση στον ΣΚΑΪ τον Δεκέμβριο του 2018, τότε με τη σφραγίδα της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών». Σήμερα, βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο του αστυνομικού ενδιαφέροντος για τη βομβιστική ενέργεια τον Δεκέμβριο στην έδρα των ΜΑΤ, στο Γουδί, και τη δεύτερη στη Σταδίου.

Το τηλέφωνο

Στην αστυνομία και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση –εάν όχι η βεβαιότητα– ότι οι δύο πρόσφατες ενέργειες συνδέονται, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την πρώτη, στο Γουδί, ανέλαβε ομάδα με τίτλο «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», ενώ για τη δεύτερη η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα». Από την έως τώρα έρευνα για τη βόμβα στα ΜΑΤ έχουν προκύψει ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα δύο τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη «Ζούγκλα» με τα οποία οι δράστες προειδοποιούσαν για την τοποθέτηση βόμβας, ζητώντας μάλιστα από τους αστυνομικούς να απομακρύνουν από το σημείο τους φοιτητές, έγιναν από κινητό τηλέφωνο που ενεργοποίησε κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Πολυτεχνειούπολης.

Οι βομβιστές, δηλαδή, βρίσκονταν στον χώρο του πανεπιστημίου και ενδεχομένως να είχαν οπτική επαφή με το σημείο όπου είχαν αφήσει τον μηχανισμό, στον μαντρότοιχο του στρατοπέδου των ΜΑΤ. Oπως ήταν αναμενόμενο, οι αστυνομικοί ακολούθησαν τα ψηφιακά ίχνη του τηλεφώνου των δραστών (η σύνδεση ήταν καταχωρισμένη στα στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού) καταλήγοντας στην περιοχή του Πειραιά. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, οι δράστες ενεργοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση από την περιοχή του Πειραιά, πραγματοποιώντας δοκιμαστικές κλήσεις προς δύο καταστήματα (ένα σουβλατζίδικο και ένα παντοπωλείο) της περιοχής.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός στην έδρα των ΜΑΤ τοποθετήθηκε το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου και δεν εξερράγη λόγω σφάλματος στη συνδεσμολογία. Είχε προηγηθεί, δέκα ημέρες νωρίτερα, η επίθεση χούλιγκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ και ο σοβαρός τραυματισμός του υπαρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος λίγες εβδομάδες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Σε αρκετούς εντός και εκτός αστυνομίας είχε, τότε, γεννηθεί η απορία για το εάν και κατά πόσον οι δύο αυτές υποθέσεις σχετίζονταν.

Ανάμεσα στα 424 άτομα που είχαν προσαχθεί για τα επεισόδια στου Ρέντη ήταν πρόσωπο που συνδέεται στενά με αντιεξουσιαστή ύποπτο για ένοπλη δράση.

Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, για τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση η απάντηση είναι μάλλον θετική. Κι αυτό διότι, όπως αποκάλυψε στην «Κ» αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη, ένα από τα 424 άτομα που προσήχθησαν τη νύχτα των επεισοδίων προέκυψε ότι διατηρεί στενή σχέση με τον έναν από τους υπόπτους για ένοπλη δράση αντιεξουσιαστές. Το πρόσωπο που προσήχθη, μάλιστα, φέρεται να κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά το διάστημα της προσαγωγής και κράτησής του. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα ΜΑΤ θα μπορούσε να έχει και χαρακτήρα προσωπικής αντεκδίκησης.

Στον εκρηκτικό μηχανισμό στα ΜΑΤ, που δεν εξερράγη, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ανίχνευσε δακτυλικό αποτύπωμα. Το αποτύπωμα βρέθηκε στο εσωτερικό του τάπερ με τα εκρηκτικά (ζελατοδυναμίτιδα και στρατιωτικό εκρηκτικό C4) και οι εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι ανήκει πιθανότατα στον κατασκευαστή του μηχανισμού.

Η ίδια εκρηκτική ύλη πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε και στη βόμβα που εξερράγη την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εργασίας επί της οδού Σταδίου, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές σε όλους τους ορόφους του κτιρίου.

Το παζλ

Για τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση και τα έμπειρα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η πρόσφατη επίθεση έχει αξιοσημείωτες ομοιότητες με τον τρόπο που είχαν δράσει το 2018 οι βομβιστές του ΣΚΑΪ και το 2016 οι δράστες της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης και πάλι στο υπουργείο Εργασίας. Η σύνθεση της εκρηκτικής ύλης, η τοποθέτηση του μηχανισμού σε σακίδιο πλάτης και το δέσιμο του σακιδίου πάνω στο μεταλλικό κιγκλίδωμα του δρόμου με τρόπο τέτοιο ώστε το ωστικό κύμα να προκαλέσει τις μέγιστες δυνατές ζημιές είναι ορισμένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των τριών ενεργειών.

Την ευθύνη για την επίθεση στον ΣΚΑΪ και την απόπειρα του 2016 στο υπουργείο Εργασίας είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Απ’ όσα αποκαλύπτει στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είχε τότε την ευθύνη των ερευνών, οι υποψίες της αστυνομίας εκείνη την περίοδο είχαν στραφεί στους ίδιους αντιεξιουσιαστές, που βρίσκονται εκ νέου σήμερα στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. Η ίδια πηγή ενημέρωσης αναφέρει ότι το διάστημα που προηγήθηκε της επίθεσης στο κτίριο του ΣΚΑΪ, η αστυνομία είχε καταγράψει «ύποπτη» δραστηριότητα των συγκεκριμένων προσώπων γύρω από δημόσιο νοσοκομείο του Πειραιά (και όχι στην περιοχή του Νέου Φαλήρου όπου βρίσκεται το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι κινήσεις των αντιεξουσιαστών να αποσκοπούσαν τελικά στον αποπροσανατολισμό των αστυνομικών, που βρίσκονταν στο κατόπι τους.

Οι τρεις «υπογραφές» των δραστών

O μηχανισμός

Στις επιθέσεις εναντίον του κτιρίου του ΣΚΑΪ (Δεκέμβριος 2018), του υπουργείου Εργασίας (Ιανουάριος 2024) καθώς και στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί, χρησιμοποιήθηκε ιδίου τύπου εκρηκτική ύλη, δηλαδή ζελατοδυναμίτιδα. Στη βόμβα που δεν πυροδοτήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ και μεταφέρθηκε άθικτη στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρέθηκε και ποσότητα στρατιωτικού εκρηκτικού C4.

Ο τρόπος δράσης

Στις επιθέσεις εναντίον του κτιρίου του ΣΚΑΪ (Δεκέμβριος 2018), του υπουργείου Εργασίας (Ιανουάριος 2024), αλλά και στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, το 2016 και πάλι στο υπουργείο Εργασίας, οι βομβιστές έδρασαν με πανομοιότυπο τρόπο. Τοποθέτησαν τη βόμβα σε σακίδιο το οποίο έδεσαν στο κιγκλίδωμα κοντά στον στόχο με τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να προκαλέσει μεγαλύτερες δυνατές φθορές.

Οι «σφραγίδες»

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η ίδια δεξαμενή δραστών χρησιμοποιεί διαφορετικά ονόματα οργανώσεων προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ενεργοί πυρήνες στον χώρο του αντάρτικου πόλης. Στην πραγματικότητα, εκτιμούν ότι πίσω από παρεμφερή ονόματα όπως «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» και «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα.

Η σύλληψη του πρώην «πυρήνα»

Την Παρασκευή, στο πλαίσιο επιχείρησης της Ασφάλειας Αττικής, εντοπίστηκαν εκρηκτικές ύλες σε σπίτια ατόμων που ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού. Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ», ότι στα σπίτια των συγκεκριμένων βρέθηκαν εκρηκτικά, βραδύκαυστα φιτίλια, σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη πρώην ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης για αναρχική τρομοκρατία. Στο σπίτι του βρέθηκε πιστόλι και σφαίρες.

Η επιχείρηση της Ασφάλειας αφορούσε υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές δεν συνδέεται με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή