«SHIELD IV»: Διεθνής δράση κατά της διακίνησης φαρμάκων και αναβολικών

«SHIELD IV»: Διεθνής δράση κατά της διακίνησης φαρμάκων και αναβολικών

Κατηγορήθηκαν συνολικά 1.284 άτομα, εκ των οποίων 296 συνελήφθησαν. Η αξία των παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων ξεπερνά τα 64 εκατ. ευρώ. Στη Ελλάδα, η Οικονομική Αστυνομία χειρίσθηκε 9 υποθέσεις, προχωρώντας στη σύλληψη 20 ατόμων

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύμηνη δράση, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 και υπό τον συντονισμό της Europol, για την αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ, συμμετείχε η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, στη δράση συμμετείχαν οι Αρχές από 30 χώρες, ενώ συνέδραμαν επίσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησηw της Απάτης (OLAF), το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Interpol, η Eurojust, η Frontex, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), καθώς και ιδιωτικοί φορείς.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατηγορήθηκαν συνολικά 1.284 άτομα, εκ των οποίων 296 συνελήφθησαν, ενώ η αξία των παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων που κατασχέθηκαν, ξεπερνά τα 64 εκατ. ευρώ.

Στη Ελλάδα, η διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας χειρίσθηκε 9 υποθέσεις. Επειτα από πολύμηνες και διεξοδικές έρευνες, αντικείμενο των οποίων αποτέλεσαν 6 εγκληματικά δίκτυα με εθνική, αλλά και υπερεθνική δράση, συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ στις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν, συμπεριλήφθηκαν επιπλέον 276.

«SHIELD IV»: Διεθνής δράση κατά της διακίνησης φαρμάκων και αναβολικών-1
Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 60.000 τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων, περισσότερα από 100.000 ευρώ, πιστόλι με γεμιστήρα και δύο αυτοκίνητα.

«SHIELD IV»: Διεθνής δράση κατά της διακίνησης φαρμάκων και αναβολικών-2
Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα συνολικά έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων, ξεπέρασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή