Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε και έκλεβε ηλικιωμένους

Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε και έκλεβε ηλικιωμένους

Η δράση της συμμορίας, με ορμητήριο ένα σπίτι στην περιοχή του Ζεφυρίου, χρονολογείται τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2023. Εβαζαν στόχο ηλικιωμένα άτομα, στα οποία παρουσιάζονταν ως ασφαλιστές, λογιστές ή ακόμα και απεσταλμένοι συγγενικών τους προσώπων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, σε περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ηλικίας 41, 46 και 50 ετών αντίστοιχα, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε -κατά περίπτωση- δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απάτες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οπως προέκυψε από τις έρευνες των Αρχών, η δράση της συμμορίας, με ορμητήριο ένα σπίτι στην περιοχή του Ζεφυρίου, χρονολογείται τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα μέλη της συμμορίας είχαν διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, ενώ είχαν αναπτύξει συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Πως εξαπατούσαν τους ηλικιωμένους

Οι κατηγορούμενοι επέλεγαν ως στόχο ηλικιωμένα άτομα και παρουσιάζονταν σε αυτούς ως ασφαλιστές, λογιστές ή ακόμα και απεσταλμένοι συγγενικών τους προσώπων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετέβαιναν απευθείας στα σπίτια των θυμάτων τους, ενώ σε άλλες τους οδηγούσαν εκεί, αφού τους επιβίβαζαν στο επιχειρησιακό τους αυτοκίνητο. Μόλις εξασφάλιζαν την πρόσβαση στο εσωτερικό των σπιτιών, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, κοσμήματα και οτιδήποτε άλλο θα τους απέφερε κέρδος.

Ως προς τα καθήκοντά τους, ο 41χρονος, ως αρχηγός της συμμορίας, αναλάμβανε συνήθως τον ρόλο του οδηγού, καθώς τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ήταν δικά του. Φρόντιζε να σταθμεύει σε ικανή απόσταση από την οικία-στόχο, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός ο αριθμός κυκλοφορίας του.

Ακολούθως, εισερχόταν στα σπίτια προσποιούμενος τον ασφαλιστή, το λογιστή ή άτομο που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με συγγενικό πρόσωπο των θυμάτων. Για να γίνει πιο πειστικός, προκειμένου να αποσπάσει αντικείμενα αξίας και χρηματικά ποσά, πραγματοποιούσε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον 41χρονο συνεργό του, προσποιούμενος ότι επικοινωνεί με το συγγενικό πρόσωπο του θύματος, εκ μέρους του οποίου είχε αποσταλεί.

Κατά την τηλεφωνική τους κλήση, ο 41χρονος ευρισκόμενος στο αυτοκίνητο, έδινε περαιτέρω κατευθύνσεις και οδηγίες στον 46χρονο. Στη συνέχεια, ο 46χρονος απασχολούσε τα ηλικιωμένα θύματα και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, αποχωρούσε τελικά από της οικίες με τα κλοπιμαία.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι ο 41χρονος και ο 50χρονος εντοπίστηκαν τη στιγμή που αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ηλικιωμένο άνδρα στην περιοχή της Μαγούλας Αττικής, προκειμένου να του αφαιρέσουν χρηματικό ποσό.

Μετά από έρευνα στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα, 42 φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 3.130 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, πλήθος κινητών και κάρτες SIM, αυτοκίνητο και τάμπλετ.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί επιπλέον 4 κλοπές και 6 περιπτώσεις απάτης σε περιοχές της Αττικής, στην Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Πέραμα, την Αρτέμιδα, το Χολαργό και τα Μέγαρα, καθώς και στο Αίγιο και το Αργος, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Επισημαίνεται πως οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι σεσημασμένοι και έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή