Νοσοκομεία: Αναμονή δύο ετών για επέμβαση

Νοσοκομεία: Αναμονή δύο ετών για επέμβαση

Σοβαρές ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι, έναντι 29 που προβλέπονται από τον οργανισμό του νοσοκομείου. Για να μπορεί να βγει το πρόγραμμα των χειρουργείων μετακινούνται τέσσερις αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου. Οι αναισθησιολόγοι επαρκούν για να καλύψουν κυρίως τις εφημερίες και τα έκτακτα περιστατικά, ενώ για τα χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε χειρουργική κλινική του νοσοκομείου έχει στη διάθεσή της μία ημέρα την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, που φτάνουν ακόμα και τα δύο χρόνια.

Σοβαρές ελλείψεις αναισθησιολόγων παρατηρούνται και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου πριν από περίπου ένα μήνα μία 44χρονη αναισθησιολόγος ασθένησε σοβαρότατα έπειτα από μακρά περίοδο υπεργασίας και εργασιακής πίεσης. Στις 26 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων του νοσοκομείου υπηρετούν εννέα, ενώ σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Θεσσαλονίκης έως πρόσφατα λειτουργούσαν 4 εκ των 11 χειρουργικών αιθουσών. Αυτή την εικόνα δύο εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης περιγράφουν γιατροί και εργαζόμενοι, που εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων που προωθεί το υπουργείο Υγείας φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

«Στη Θεσσαλονίκη, μόλις 50% των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία είναι καλυμμένες», επισημαίνει στην «Κ» η αν. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος Αικατερίνη Αμανίτη. «Θέσεις προκηρύσσονται, αλλά βγαίνουν άγονες. Ενας βασικός λόγος είναι ότι ο αριθμός των θέσεων που προκηρύσσονται είναι μικρός, με αποτέλεσμα όλοι να γνωρίζουν ότι όποιος πάρει τη θέση θα μπει σε καθεστώς υπερεφημέρευσης και συχνών μετακινήσεων. Στη Θεσσαλονίκη τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων αντιμετωπίζουν το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, που “σηκώνουν” τις γενικές εφημερίες στην πόλη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκο, «στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν όλη τη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43. Ούτε συζήτηση για τα απογευματινά χειρουργεία», τονίζει.

Την εκτίμηση ότι για κάποια νοσοκομεία θα είναι ακατόρθωτο να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία κάνει και η κ. Αμανίτη. Οπως επισημαίνει, «η εφαρμογή τους υπό αυτές τις συνθήκες θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξυπηρετηθούν τα πρωινά τακτικά χειρουργεία, αλλά θα μπορούν να γίνουν χωρίς προβλήματα τα απογευματινά, είναι και παράλογο και ψευδές. Ισως σε κάποια λίγα νοσοκομεία να μπορεί να γίνει, αλλά σε άλλα είναι σίγουρα ακατόρθωτο. Είναι τόσο μεγάλος ο φόρτος εργασίας των αναισθησιολόγων, που ακόμη και να θέλουν να συμμετέχουν για να προσθέσουν στο εισόδημά τους, θα τους είναι ακατόρθωτο». Σύμφωνα με την κ. Αμανίτη, σίγουρα χρειάζονται προσλήψεις αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, ανεξαρτήτως απογευματινών χειρουργείων. Οπως τονίζει, «το υπουργείο προσδοκά ότι το αργότερο σε ένα-δύο χρόνια που θα λάβουν την ειδικότητά τους οι τωρινοί ειδικευόμενοι στην αναισθησιολογία, κάποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στο ΕΣΥ, αφού πρώτα ένας μεγάλος αριθμός θα φύγει προς τον ιδιωτικό τομέα, την Κύπρο, το Ην. Βασίλειο και άλλες χώρες. Χωρίς οικονομικά κίνητρα και με το εχθρικό κλίμα που επικρατεί από διοικήσεις νοσοκομείων και χειρουργούς που επιρρίπτουν τις ευθύνες στους αναισθησιολόγους για τη μη γρήγορη διεκπεραίωση της λίστας χειρουργείων, η τελευταία επιλογή του αναισθησιολόγου θα είναι να πάει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και το θέμα δεν είναι μόνο ποσοτικό. Είναι και ποιοτικό. Δεν θέλουμε απλώς αναισθησιολόγους στο ΕΣΥ. Θέλουμε άριστους αναισθησιολόγους. Δεν θέλουμε στο Δημόσιο τους αναισθησιολόγους που απλώς δεν μπορούν να πάνε κάπου αλλού».

Οι αριθμοί

50% των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι καλυμμένες.

43 από τις 70 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

9 αναισθησιολόγοι υπηρετούν στις 26 θέσεις του νοσοκομείου Παπανικολάου.

5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν στο Ιπποκράτειο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή