Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή στις απάτες με deepfakes

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσοχή στις απάτες με deepfakes

Προσοχή στις προσπάθειες εξαπάτησης, μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων, για δήθεν επενδύσεις και «θαυματουργά» φάρμακα, συνιστά η ΕΛ.ΑΣ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή των πολιτών σε απόπειρες εξαπάτησης μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων που κάνουν χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (deepfakes), εφιστά η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το τελευταίο διάστημα έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός διαφημίσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, με επενδυτικά προγράμματα ή υποτιθέμενα «θαυματουργά» σκευάσματα, τα οποία δήθεν προωθούν υψηλής αναγνωρισιμότητας και φήμης πρόσωπα, όπως πολιτικοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Οι εν λόγω διαφημίσεις παρουσιάζονται συχνά ως «χορηγούμενες» και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται να σχετίζονται με άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων. Συνοδεύονται από αληθοφανές οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο όμως είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (Deepfakes).

Τa πρόσωπα που υποτίθεται εμφανίζονται να προτρέπουν τους πολίτες να επενδύσουν σε δήθεν επενδυτικά προγράμματα υψηλής απόδοσης (κρυπτονομίσματα, χρυσός, πετρέλαιο), εκφράζουν «προσωπικές εμπειρίες», εκ των οποίων αποκόμισαν σημαντικά κέρδη.

Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις παραπλανητικής προώθησης φαρμάκων, εμφανίζονται να διαφημίζουν σκευάσματα αγνώστου προελεύσεως και αποτελεσματικότητας και δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, προσδίδοντάς τους «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες.

Προκειμένου οι διαφημίσεις αυτές να γίνουν ακόμα πιο πειστικές, συχνά συνοδεύονται από «κριτικές», όπου και εκεί αποτυπώνονται δήθεν θετικές προσωπικές εμπειρίες.

Οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με αστυνομικές Αρχές άλλων χωρών, την Europol και την Interpol, καθώς αποτελούν περιπτώσεις απάτης διεθνικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να μην εξαπατηθούν.

Οδηγίες για απάτες με παροχή επενδυτικών υπηρεσιών

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις επενδυτικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, ακόμα και όταν εμφανίζονται να συμμετέχουν σε αυτές πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης αναγνωρισιμότητας.

Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού.

Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν. Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, ελέγξτε εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο. Ανατρέχετε στη λίστα προειδοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό κοινό.

Να διατηρείτε επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή. Απευθυνθείτε στην Αστυνομία αν πέσατε θύμα απάτης.

Οδηγίες για απάτες με δήθεν «θαυματουργά» φάρμακα

Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας. Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προελεύσεως, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

Ενα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή