Αγρότες: Την Τρίτη τα τρακτέρ στην Αθήνα

Αγρότες: Την Τρίτη τα τρακτέρ στην Αθήνα

Ταυτόχρονες δράσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την ώρα του συλλαλητηρίου – Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές, το μήνυμα Μαξίμου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω πίεση προς την κυβέρνηση επιχειρούν να ασκήσουν οι αγρότες με τη μεγάλη συγκέντρωση – συλλαλητήριο που ετοιμάζουν για την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα, μία ακριβώς εβδομάδα μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως τονίζουν, κανένα από τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, οπότε είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πάντως, αν και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια χθες το μεσημέρι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων και της καθόδου στην Αθήνα, εκφράστηκαν και ορισμένες διαφορετικές απόψεις.

«Δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση στα αιτήματά μας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», τονίζει ο κ. Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας. «Ζητήσαμε αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν μας το έδωσαν. Πριν από τη συνάντηση μας έδιναν επιστροφή ειδικού φόρου 83 εκατ., τόσα μας δίνουν και μετά», εξηγεί ο κ. Τζέλας.

Οσον αφορά τη μειωμένη τιμή στο ρεύμα, επισημαίνει ότι στις αρχές Απριλίου οπότε θα εφαρμοστεί το μέτρο, «είναι πολύ πιθανό να έχουν πέσει οι τιμές του ρεύματος». Οπως προσθέτει, «ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει κάποιες αστοχίες όσον αφορά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), ωστόσο, μας είπε ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι τώρα και μας παρέπεμψε στο μέλλον».

Τέλος, για την επιδότηση στα αγροεφόδια (σ.σ. η οποία στο πλαίσιο της ΚΑΠ δεν μπορεί να εφαρμοστεί) ο κ. Τζέλας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση της προηγούμενης Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, να προχωρήσουν σε καταγγελίες εάν διαπιστώσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά αγροεφοδίων. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν έξυσε τον πάτο του βαρελιού όπως είχε υποσχεθεί», καταλήγει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας.

Ηδη από τη Δευτέρα αγρότες θα μεταβούν στην Αθήνα με κάθε μέσο, ενώ την Τρίτη σχεδιάζεται να φτάσουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, κυρίως από τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα, την ώρα του συλλαλητηρίου αγρότες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν δράσεις συμπαράστασης στην κινητοποίηση της Αθήνας. Οι αγρότες καλούν και τους πολίτες της πρωτεύουσας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές προς τους αγρότες επί του παρόντος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά, πάντως, πως οι κινητοποιήσεις βαίνουν προς εκτόνωση, παρά το συλλαλητήριο που έχει οργανωθεί.

Σύσκεψη

Στο μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), για την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα. Οπως τονίστηκε, η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει 15 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των οργανισμών, ωστόσο, στο αίτημα προς τους 53 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για καταγραφή των άμεσων ζημιών, ανταποκρίθηκαν με πλήρεις φακέλους μόλις τέσσερις, οι ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, Θεσσαλιώτιδας, Τιτανίου και Σελλάνων. Επίσης τέσσερις (Ενιπέα Φαρσάλων, Αγίας Σοφίας, Ταουσάνης και Κρανέας) έχουν καταθέσει ημιτελείς φακέλους, ενώ επτά ακόμη ΤΟΕΒ (Πηνειού, Κάρλας, Ζάρκου Τρικάλων, Φήκης Τρικάλων, Κλοκοτού, Φωτάδας Τρικάλων και Στροφίλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας) έχουν στείλει αιτήματα για χρηματοδότηση, χωρίς όμως την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή