Μια γροθιά στην «Αλεπότρυπα»
μια-γροθιά-στην-αλεπότρυπα-562889431

Μια γροθιά στην «Αλεπότρυπα»

Το γήπεδο όπου «ανδρώθηκε» ο Ανδρέας Τεττέι και ο περιορισμός που «κόβει» ταλέντα

Γιάννης Παπαδόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Εχει μόλις σουρουπώσει στην «Αλεπότρυπα» και οι ποδοσφαιριστές του Ατλαντος Κυψέλης ίσα που προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν το προπονητικό διπλό. Επειτα έχει σειρά άλλη ομάδα. Σκαρφαλωμένο στον λόφο του Ελικώνα, πάνω από την πλέον πυκνοκατοικημένη και πολυπολιτισμική γειτονιά της Αθήνας, το γηπεδάκι μοιράζει τον πλαστικό του χλοοτάπητα σε πολλούς συλλόγους. Εδώ έκανε τα πρώτα του αθλητικά βήματα πριν από χρόνια ο Ανδρέας Τεττέι, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο για το ρατσιστικό σχόλιο που δέχτηκε σε αγώνα της Super League.

Μια γροθιά στην «Αλεπότρυπα»-1
Ποδοσφαιριστές του Ατλαντος Κυψέλης στο προπονητικό διπλό. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Υπήρχε το ταλέντο, υπήρχε και η όρεξη το παιδί να δουλέψει παραπάνω και όλο αυτό τον οδήγησε στα ψηλότερα σαλόνια», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Σλεποκούροβ, προπονητής της πρώτης ομάδας στον Ατλαντα. «Μπράβο του που μίλησε, που το είπε και δεν το έκρυψε», τονίζει σχετικά με την κίνηση του Τεττέι να καταγγείλει μετά την ολοκλήρωση του αγώνα Κηφισιάς – Βόλου το σχόλιο που άκουσε από τον πάγκο της αντίπαλης ομάδας. Σε σχετικό βίντεο φαίνεται ο δήμαρχος Βόλου και παράγοντας της ομάδας, Αχιλλέας Μπέος, να λέει προς τον διαιτητή μετά το σφύριγμα ενός φάουλ: «Βρε, μόνος του έπεσε η μαϊμού». Λίγες ημέρες μετά, ο Μπέος υποστήριξε ότι «η λέξη “μαϊμού” δεν συμπεριλαμβάνεται στα ρατσιστικά σχόλια».

«Οι ομάδες της Κυψέλης δεν ξεχωρίζουν τους ποδοσφαιριστές σε Ελληνες ή ξένους. Εδώ όλοι είναι παιδιά και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι γίνεται. Παίζει ο καλύτερος, ανεξαρτήτως καταγωγής», λέει ο Σλεποκούροβ, καθώς παρακολουθεί τους παίκτες του να αλλάζουν μπαλιές. Περιστατικά όπως αυτό που συνέβη στον αγώνα της Κηφισιάς, τους είναι γνώριμα. Πρόσφατα, σε τοπική εκτός έδρας αναμέτρηση, ένας ποδοσφαιριστής του Ατλαντος άκουσε παρόμοιες εκφράσεις από τις κερκίδες. Στην πρώτη ομάδα τους αγωνίζονται, μεταξύ άλλων, και νέοι αφρικανικής καταγωγής, καθώς και παιδιά από μεικτούς γάμους.

Μια γροθιά στην «Αλεπότρυπα»-2
Ρατσιστική επίθεση σε πρόσφατο αγώνα της Super League δέχτηκε ο ποδοσφαιριστής Ανδρέας Τεττέι.

Ωστόσο αυτό που απασχολεί κυρίως τον Σλεποκούροβ δεν είναι τόσο η μισαλλοδοξία της εξέδρας, όσο μια στρέβλωση στις ερασιτεχνικές κατηγορίες που μπορεί να αποκόψει και να απομακρύνει νέους από τον αθλητισμό. Παραπέμπει στον κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, που ισχύει από τον Ιούνιο του 2023. Στο άρθρο 19 αναφέρεται ότι στους αγώνες τοπικών και πανελληνίων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα εννέα ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες ή έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ταυτότητα ή διαβατήριο). Σε όλο τον αγώνα μπορούν να αγωνίζονται μέχρι δύο αλλοδαποί, ενώ στην αποστολή της ομάδας μπορούν συνολικά να συμπεριλαμβάνονται μέχρι τέσσερις αλλοδαποί.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Super League δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι το σκεπτικό αυτού του κανονισμού είναι να εκκολάπτονται στις μικρές κατηγορίες περισσότεροι Ελληνες παίκτες για να στελεχώνεται η εθνική ομάδα, ο Σλεποκούροβ επισημαίνει ότι αδικούνται σύλλογοι και γειτονιές στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου η πληθυσμιακή σύνθεση είναι διαφορετική σε σχέση με άλλα μέρη.

«Εδώ παίζει ο καλύτερος, ανεξαρτήτως καταγωγής», αναφέρει ο Δημήτρης Σλεποκούροβ, προπονητής του Ατλαντος Κυψέλης.

«Ουσιαστικά προσφέρουμε αθλητισμό στις γειτονιές μας. Με τους περιορισμούς, όμως, πολλά ταλέντα θα χαθούν», λέει ο προπονητής. Εξηγεί ότι στην περιοχή ζουν μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά μέχρι να καταφέρουν να πάρουν τα χαρτιά τους και να αποκτήσουν την ιθαγένεια μπορεί να έχουν γίνει 19 ή 20 ετών και να μην έχουν κίνητρο να συνεχίσουν. Αλλωστε και ο Τεττέι, παρότι γεννήθηκε στην Αθήνα, πήρε την ιθαγένεια αρκετό καιρό μετά την ενηλικίωσή του.

Μια γροθιά στην «Αλεπότρυπα»-3
Ο Δημήτρης Σλεποκούροβ, προπονητής της πρώτης ομάδας στον Ατλαντα Κυψέλης. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Ζητάω από ένα παιδί να μου φέρει το πιστοποιητικό του από τη Νιγηρία και μου λέει “ρε κόουτς εδώ γεννήθηκα, ποια Νιγηρία, δεν την έχω δει ποτέ, δεν έχω σχέση”», τονίζει ο Σλεποκούροβ για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καλούνται ορισμένες φορές να ξεπεράσουν.

Το πρόβλημα έχει διαπιστώσει και ο Μιχάλης Καβαλιέρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, παλιός βοηθός του Τάκη Λεμονή στον Ολυμπιακό και σε άλλες ομάδες και ιδιοκτήτης του Ατλαντος Κυψέλης. Στις ακαδημίες του Ατλαντος έχουν σήμερα 180 παιδιά και περίπου το 40% κατάγονται από χώρες της Αφρικής, από τη Γεωργία, την Αλβανία, την Πολωνία. «Είναι παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ, μιλούν την ίδια γλώσσα», εξηγεί επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί που ισχύουν στις πρώτες ομάδες για τα τοπικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ουσιαστικά τους στερούν την προοπτική.

Η διαδρομή

Ο Ανδρέας Τεττέι γεννήθηκε το 2001 στην Κυψέλη. Η μητέρα του, με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, είχε έρθει στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ο πατέρας του είχε μεταναστεύσει από την Γκάνα. Γνωρίστηκαν στην Αθήνα. Ο Τεττέι ήταν οκτώ μηνών όταν έχασε τον πατέρα του σε εργατικό ατύχημα. Κολλητός του φίλος από το νηπιαγωγείο ήταν ο γιος του Μιχάλη Καβαλιέρη.

Ο Σλεποκούροβ θυμάται ακόμη να παίρνουν τα δύο παιδιά μαζί από το σχολείο και να τους φέρνουν στην «Αλεπότρυπα» για προπονήσεις. «Ξεχώριζε, ήταν γρήγορος, δυνατός για την ηλικία του. Επαιζε μπροστά λόγω ταχύτητας και καλού διασκελισμού», θυμάται ο Καβαλιέρης. Αφού παρέμεινε έξι χρόνια στον Ατλαντα ο Τεττέι μεταγράφηκε στην Κορωνίδα Γαλατσίου και σε ηλικία 15 ετών αποκτήθηκε από τον ΠΑΟ ΡΟΥΦ. Το 2020 έκανε το μεγαλύτερο βήμα με τη μεταγραφή στην Κηφισιά.

Τον Ιούνιο του 2022, σε ένα βίντεο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών, ο Τεττέι μίλησε για τον ρατσισμό της εξέδρας. «Σίγουρα θα έπρεπε να τιμωρούνται άνθρωποι που χαρακτηρίζουν άλλους ανθρώπους στα γήπεδα, που τους πετάνε μπανάνες», είχε δηλώσει. «Η Ελλάδα για εμένα είναι σπίτι, είναι μια αγκαλιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή