Συνελήφθησαν υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών για έκδοση παράνομων αδειών κυκλοφορίας

Συνελήφθησαν υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών για έκδοση παράνομων αδειών κυκλοφορίας

Τα ποσά που ζητούσαν και οι κωδικοποιημένες φράσεις στις συνομιλίες τους με τα μέλη της οργάνωσης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 68 άτομα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθησαν χθες, από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, 3 υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας και 8 ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματικές ομάδες για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πολιτών, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά. 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τις σχέσεις κράτους–πολίτη και περί όπλων, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 57 άτομα.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία έμπορος αυτοκινήτων σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας κατέβαλλε χρήματα σε υπαλλήλους Υπηρεσίας Μεταφορών Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου οι ίδιοι να προβαίνουν σε καταχωρήσεις φορτηγών που ο ίδιος εισήγαγε από γειτονική χώρα σε επιβατικά, τα οποία στη συνέχεια διέθετε προς πώληση αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Οπως προέκυψε έπειτα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη προανακριτική έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2023 είχαν ενταχθεί σε 3 εγκληματικές ομάδες, αποτελούμενες από 3 υπαλλήλους Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας και 8 ιδιώτες, διεκπεραιωτές και ένα μηχανικό.

Καθένας από τους υπαλλήλους είχε το δικό του δίκτυο αποτελούμενο από τους ιδιώτες, που εξυπηρετούσε κατά προτεραιότητα, δρώντας ωστόσο οργανωμένα με διακριτούς και αλληλοϋποστηριζόμενους ρόλους.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη των εγκληματικών ομάδων εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα τους διεκπεραιωτές, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες κατά τη διευθέτηση υποθέσεων των πελατών τους. Οπως για παράδειγμα την έκδοση αδειών κυκλοφορίας και μεταβιβάσεις, λαμβάνοντας αντίστοιχα χρηματικά ποσά και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία.

Επίσης, χορηγούσαν συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη ή συγκεκριμένη αρίθμηση, όπως ημερομηνία γέννησης, έτος ίδρυσης αγαπημένης ομάδας ή μοτίβο όπως αριθμός «καθρέπτης» 1991.

Συνελήφθησαν υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών για έκδοση παράνομων αδειών κυκλοφορίας-1

Παράλληλα, προέβαιναν στην υπεξαγωγή πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες στη συνέχεια παραχωρούνταν στους ιδιώτες – διεκπεραιωτές, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες κυκλοφορίας.

Διαπιστώθηκε ότι εκτός πλαισίου δράσης της ομάδας, γνωστοποιούσαν κατ’ εξακολούθηση στοιχεία που αφορούσαν προσωπικά δεδομένα ιδιοκτητών οχημάτων και παρέδιδαν χρηματικά ποσά σε γιατρούς προκειμένου να εκδοθούν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις με σκοπό την ανανέωση αδειών οδήγησης των πελατών τους.

Οπως προέκυψε από την έρευνα τα ποσά που έπαιρναν οι δύο από τους υπαλλήλους, τα οποία –κατά περίπτωση– κυμαίνονταν από 5 έως 150 ευρώ για θέματα όπως η παράκαμψη προτεραιότητας, η παροχή πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση ή η έκδοση αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση του τρίτου υπαλλήλου, ο οποίος κατείχε θέση λήψης αποφάσεων, τα ποσά ανέρχονταν στα 200 ευρώ για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας τρέιλερ και 1.000 ευρώ για την εξασφάλιση πρωτοκόλλου με ημερομηνία προγενέστερη της λήξης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών. 

Κωδικοί στις συνομιλίες τους

Για τη μεταξύ τους επικοινωνία τα μέλη των συμμοριών χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις. Για παράδειγμα όταν αναφέρονταν σε αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «γρήγορο», «καρφίτσα», «ρέστα», «πεσκέσι», «γλυκάνω», «κερνάω», «γρηγορόσημο», «τακτοποιώ», «εξυπηρέτηση» και «κοστούμι». 

Οταν αναφέρονταν σε πινακίδες κυκλοφορίας, έκαναν λόγο για «νούμερα», ενώ για τη διατήρηση πινακίδων κυκλοφορίας χρησιμοποιούσαν την λέξη «καβάντζα».

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, οχήματα, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, 35.800 ευρώ, 15 χρυσές λίρες και χρυσό νόμισμα και 4 φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT