Κατάθεση Αλιβιζάτου για τη δράση της Χ.Α.

Κατάθεση Αλιβιζάτου για τη δράση της Χ.Α.

Αιτιολόγησε πώς η εγκληματική οργάνωση δρούσε υπό τον μανδύα ενός πολιτικού σχηματισμού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή (Χ.Α.), ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, καταθέτοντας χθες στη δευτεροβάθμια δίκη για την έκνομη δράση της οργάνωσης, εκφράζοντας την επιστημονική του θέση, αλλά και όσα προσωπικά γνώριζε για τη δράση της Χ.Α. Ο κ. Αλιβιζάτος κατέθεσε μεταξύ άλλων και για περιστατικό που είχε ζήσει ο ίδιος, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής διέκοψαν με απειλές εκδήλωση για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Παλαιά Βουλή.

Πέραν του περιστατικού, ο κ. Αλιβιζάτος κατέθεσε επί μακρόν την επιστημονική του θέση, αιτιολογώντας πώς υπό τον μανδύα ενός πολιτικού σχηματισμού δρούσε η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και πώς επιχειρούσε να καλύψει την εγκληματική της δράση με κοινωνικές δραστηριότητες, όπως ήταν η προσφορά βοήθειας σε ηλικιωμένους και σε ανήμπορους.

Τα τάγματα εφόδου, κατά τον μάρτυρα, ήταν το «κλειδί» της έκνομης δράσης της Χρυσής Αυγής, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικό, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε γραφεία της Χ.Α. και τότε μέλη της του απέδωσαν μέσω μήνυσης ηθική αυτουργία στο γεγονός, επικαλούμενα ότι την προηγούμενη ημέρα είχε δημόσια αιτιολογήσει σε τηλεοπτικό σταθμό πως ήταν δυνατή χωρίς νόμο η διάλυση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Η εν λόγω υπόθεση, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, μπήκε στο αρχείο.

«Το στοιχείο», υπογράμμισε ο μάρτυρας, «που ξεχωρίζει το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής από ένα πολιτικό κόμμα είναι η ωμή βία. Η Χρυσή Αυγή προϋπήρξε σαν ομάδα και απέκτησε την κομματική ομπρέλα για να αυξήσει την επιρροή της. Οι πράξεις βίας συνοδεύτηκαν από έξυπνες κινήσεις, όπως ο ηλικιωμένος που συνοδεύεται για να πάει στο ΑΤΜ. Δεν μπορεί αυτές οι ενέργειες να συγκαλύψουν ότι υπήρχε μηχανισμός στη χρήση βίας για άμεσα περιστατικά».

Ο κ. Αλιβιζάτος δέχθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις από παράγοντες της δίκης για την επιστημονική του θέση περί εγκληματικής οργάνωσης, ενώ επικριτικός υπήρξε απαντώντας σε ερώτηση και για την υπόθεση των υποκλοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή