Τέμπη: Παραλείψεις στις έρευνες αναφέρει πραγματογνώμονας

Τέμπη: Παραλείψεις στις έρευνες αναφέρει πραγματογνώμονας

Στα χέρια του εφέτη ανακριτή το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου και ειδικού σε θέματα πυρκαγιών, ο οποίος ορίστηκε από τον σύλλογο που έχουν δημιουργήσει οι συγγενείς των θυμάτων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του εφέτη ανακριτή, που ερευνά το σιδηροδρομικό δυστήχημα των Τεμπών, βρίσκεται το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου και ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών, Βασίλη Κοκοτσάκη, που ορίστηκε από τον σύλλογο που έχουν δημιουργήσει οι συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην έκθεσή του ο κ. Κοκοτσάκης, επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο της έκρηξης, επισημαίνει πως το έλαιο σιλικόνης, στο οποίο αποδίδεται η έκρηξη από τους διορισθέντες πραγματογνώμονες, δεν εκδηλώνει συμπεριφορά που συνάδει με τα χαρακτηριστικά της.

Τονίζει δε ότι μια τέτοια έκρηξη προκαλείται από την ύπαρξη υγροποιημένου αερίου ή υγρού καυσίμου υψηλής πηκτικότητας (καύσιμα, διαλύτες, υγραέρια), καθώς και χημικές ουσίες και ενώσεις που ανιχνεύθηκαν σε ληφθέντα δείγματα (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο.

«Επειδή προϋπήρξε σφοδρή μετωπική σύγκρουση των τρένων, τυχόν συμμετοχή του φαινομένου καύσης – έκρηξης στον θάνατο κάποιων εκ των θυμάτων, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξακριβωθεί έγκαιρα, με ιατρική πραγματογνωμοσύνη και τοξικολογική εξέταση, για να εξεταστεί ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής (αναπνοής) σε περιβάλλον εκρηκτικών μιγμάτων», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί στα χημικά εγκαύματα που υπέστησαν τέσσερις άνδρες της Πυροσβεστικής, τα οποία δεν προκλήθηκαν από επαφή με τις φλόγες.

«Οι πυροσβέστες δεν ήλθαν σε άμεση επαφή με τις φλόγες, αλλά πιθανόν με τα κατάλοιπα κατάσβεσης (νερά με φερτά από αυτά υλικά) και τα οποία διαπέρασαν τη στολή τους και τους προκάλεσαν τέτοιου είδους τραυματισμό», αναφέρει ο κ. Κοκοτσάκης.

Τέμπη: Παραλείψεις στις έρευνες αναφέρει πραγματογνώμονας-1
Πηγή: Shutterstock

Σύμφωνα με τον ειδικό πραγματογνώμονα, λάθη και παραλείψεις εντοπίζονται στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, κάνοντας λόγο για «μόλυνση» και αλλοίωση του τόπου της σύγκρουσης, καθώς σχεδόν δύο στρέμματα μπαζώθηκαν με χαλίκι και μπετόν.

Επιπλέον, όπως λέει, τα συντρίμμια δεν φυλάχθηκαν σωστά και δεν προστατεύτηκαν, ενώ ούτε ελήφθησαν έγκαιρα δείγματα λαμαρινών από τα κοντέινερ της εμπορικής και το κυλικείο της επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δειγματοληψίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή