Μετωπική Χατζηδάκη και WWF για τον αιγιαλό

Μετωπική Χατζηδάκη και WWF για τον αιγιαλό

Στο στόχαστρο η απάλειψη του ελάχιστου πλάτους (30 μέτρων) που προέβλεπε η νομοθεσία από το 2019 στη ζώνη παραλίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση για το θέμα των αιγιαλών έρχονται η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Αφορμή η καμπάνια της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ελάχιστη απόσταση δόμησης από τη γραμμή του αιγιαλού. «Βλέπετε δράκους», ανέφερε την Πέμπτη από τη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε το υπουργείο για την απάλειψη του ελάχιστου πλάτους (30 μέτρων) που προέβλεπε η νομοθεσία από το 2019 στη ζώνη παραλίας.

«Δεν έχετε δει ποτέ στενότερες παραλίες από 30 μέτρα; Να σας πάμε να τις δείτε», είπε, ενώ έκανε ονομαστική αναφορά στη WWF. «Θα περίμενα περισσότερη σοβαρότητα. Με εκπλήσσει η επιπολαιότητα με την οποία έρχεται το συμπέρασμα ότι κάποιος θα μπορεί να χτίσει επάνω στον αιγιαλό. Ξεχνούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία ισχύει (σ.σ. ελάχιστη απόσταση της δόμησης από αιγιαλό τα 30 μ.) – καλή ή κακή, δεν έχει σημασία. Δεν μπορούν να βγαίνουν στα social media αναρτήσεις ότι σε άλλες χώρες η απόσταση είναι 100-150 μέτρα ή και περισσότερο, και ότι στην Ελλάδα θα χτίζεις παντού, δεν προκύπτει από πουθενά».

Η περιβαλλοντική οργάνωση απάντησε χθες επίσης σε υψηλούς τόνους, αλλά όχι με προσωπικές αναφορές. «Ο υπουργός αποκάλεσε “fake news” τις αντιδράσεις για την αύξηση της δόμησης στις παραλίες. Η αλήθεια είναι πως το νομοσχέδιο αυξάνει υπέρμετρα την οικοδομική πίεση στις παραλίες, καθώς από τον ορισμό της “παραλίας” εξαφανίζει την ήδη ανεπαρκή ζώνη πλάτους 30 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού στην οποία απαγορεύεται σήμερα η δόμηση», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου. Το πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στη σύμβαση της βαρκελώνης για τη Μεσόγειο έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποτελεί ενωσιακό δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κυρώσει το Πρωτόκολλο. Βασική υποχρέωση που προβλέπει για τα συμβαλλόμενα μέρη είναι ο καθορισμός αδόμητης ζώνης παραλίας που δεν μπορεί να έχει πλάτος μικρότερο των 100 μέτρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή