Το πεδίο δράσης της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πεδίο δράσης της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα θα καταφτάσει προς το τέλος της εβδομάδας. Από τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ έως τον Περσικό Κόλπο, θα έχει στο «πλευρό» της το ιταλικό αντιτορπιλικό D-552 Caio Duillio, στο οποίο επιβαίνει ο εν πλω διοικητής της επιχείρησης, τη γαλλική φρεγάτα D-653 Languedoc και τη γερμανική F-221 Hessen

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εντολές του Ιταλού εν πλω διοικητή της ευρωπαϊκής επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES περιμένουν πλέον ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα» ώστε να αποπλεύσουν για την Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αναπτυχθεί στην επίμαχη περιοχή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Παράλληλα, στη Λάρισα ολοκληρώθηκε η στελέχωση του χερσαίου στρατηγείου της επιχείρησης όπου καθήκοντα διοικητή ασκεί ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να επισκεφθεί το στρατηγείο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Η φρεγάτα «Υδρα» ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εν πλω δοκιμές και, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, πλήρωμα και πλοίο είναι έτοιμα για την απαιτητική επιχείρηση. Αλλωστε, αποτελεί την πιο καλά εξοπλισμένη μονάδα κρούσης που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός Στόλος. Οι δοκιμές εστίασαν κυρίως στη λειτουργία των δύο συστημάτων εγγύς προστασίας Phalanx, του πυροβόλου των 5 ιντσών, του ραντάρ και των αισθητήρων οι οποίοι θα αναλάβουν να εντοπίσουν και να εγκλωβίσουν τις πιθανές απειλές. Ακόμη, δοκιμάστηκε η λειτουργία του συστήματος εντοπισμού εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ESM που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη φρεγάτα, όπως και το σύστημα αντι-drone. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξονυχιστικός έλεγχος έγινε και στο σύστημα πρόωσης καθώς και τις γεννήτριες του πλοίου, ενώ τη θέση τους στη φρεγάτα πήραν το οργανικό ελικόπτερο με το πλήρωμά του αλλά και η ομάδα των ΟΥΚ που θα συνοδεύει την «Υδρα».

Τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με την οποία άναψε και τυπικά το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη EUNAVFOR ASPIDES.

«Η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους. Αλλά το Π.Ν. της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί στις προκλήσεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στα στελέχη του πλοίου και τόνισε ότι «εκτός από την προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, η παρουσία της Φ/Γ “Υδρα” στην Ερυθρά Θάλασσα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Η επιχείρηση

Η F-452 «Υδρα» θα έχει στο «πλευρό» της ακόμη τρία ευρωπαϊκά πλοία. Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-552 Caio Duillio, στο οποίο επιβαίνει ο εν πλω διοικητής της επιχείρησης, τη γαλλική φρεγάτα D-653 Languedoc και τη γερμανική φρεγάτα F-221 Hessen που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στον ναύσταθμο της Κρήτης.

Περιοχή δράσης, όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, αποτελούν τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Αντεν, η Αραβική Θάλασσα, ο Κόλπος του Ομάν και ο Περσικός. Κύρια αποστολή της ευρωπαϊκής αρμάδας θα είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων, η συγκέντρωση πληροφοριών για την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στη θάλασσα και η προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι, σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η Επιτροπή όρισε και τους κανόνες εμπλοκής της επιχείρησης, η οποία έχει αμυντικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως η χρήση των οπλικών συστημάτων των πλοίων θα στοχεύει στην αντιμετώπιση απειλών, πυραύλων και μη επανδρωμένων (αεροσκαφών, επιφανείας και υποβρυχίων) και όχι σε επιθετικές ενέργειες εναντίον των Χούθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή