Eνας μισθός «πάει» στα φροντιστήρια των παιδιών

Eνας μισθός «πάει» στα φροντιστήρια των παιδιών

Τουλάχιστον 750 ευρώ διαθέτουν κάθε μήνα 30 στους 100 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ το 20% χρειάζεται υποστήριξη από συγγενείς προκειμένου να καλύψει τα κόστη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 500 ευρώ σε δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών τους καταβάλλει ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco.

Την ίδια στιγμή το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ για εκπαιδευτικές δαπάνες, ποσό που ισοδυναμεί με έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό.

Από την ποσοτική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα από ολόκληρη τη χώρα, προκύπτει ότι το 74% των ερωτηθέντων δαπανά σημαντικό μέρος των εισοδημάτων σε φροντιστήρια των παιδιών τους. Από αυτό το ποσοστό, το 36% αφορούσε φροντιστήρια ενίσχυσης της σχολικής επίδοσης, ενώ το 38% διδασκαλία ξένων γλωσσών.

Μάλιστα σε ποσοστό 100% οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο Λύκειο, καταβάλλουν δίδακτρα για φροντιστήρια και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ για το Γυμνάσιο τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 80% για φροντιστήρια και 80% για φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Η εκτίμηση των γονέων που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι πως οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Ετσι το 43% δεν κατάφερε να μειώσει τις δαπάνες, το 48% τις περιόρισε ελάχιστα και μόνο το 9% τις μείωσε σημαντικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως η διαχείριση των εκπαιδευτικών δαπανών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα στα μηνιαία εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα, το 86% προχώρησε σε μειώσεις δαπανών, ενώ όταν τα εισοδήματα ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ, καμία οικογένεια δεν προχώρησε σε περικοπή.

Το 20% λαμβάνει υποστήριξη από συγγενείς για να καλύψει τα κόστη των εκπαιδευτικών δαπανών.

Τέλος το 91% των συμμετεχόντων στο δείγμα δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος των εκπαιδευτικών δαπανών αυξάνεται συνεχώς, ενώ το 20% ανέφερε πως λαμβάνει υποστήριξη από συγγενείς του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος, προκειμένου να καλύψει τα κόστη των οικογενειακών ιδιωτικών εκπαιδευτικών δαπανών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή