Οι προτάσεις για τη διαχείριση των δασών

Οι προτάσεις για τη διαχείριση των δασών

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης – Σύσταση ενώσεων προσώπων, που θα αποτελούνται κατά 50% από δασικούς συνεταιρισμούς και κατά 50% από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο για τη διαχείριση των δημόσιων δασών, με βασικό εργαλείο τη δημιουργία υβριδικών σχημάτων με συμμετοχή δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών εταιρειών παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης. Στον πυρήνα των προτάσεων, που θα διαμορφωθούν σύντομα σε νομοσχέδιο και θα δοθεί σε διαβούλευση, βρίσκεται η σύσταση ενώσεων προσώπων, που θα αποτελούνται κατά 50% από δασικούς συνεταιρισμούς και κατά 50% από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία όμως έχουν οικονομική δραστηριότητα στην αξιοποίηση δασικής βιομάζας και ξυλείας για τουλάχιστον πέντε χρόνια και κύκλο εργασιών πέντε εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους.

Τα υβριδικά συνεργατικά σχήματα θα υλοποιούν τη μελέτη διαχείρισης του δάσους, απομακρύνοντας τη νεκρή βιομάζα ή τη βιομάζα αραίωσης και μειώνοντας την εύφλεκτη ύλη από τα δασικά οικοσυστήματα. Πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν δασολόγο. Η ανάθεση των δασών θα γίνεται μέσα από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως «η προσαρμογή στην κλιματική κρίση απαιτεί, πρωτίστως, εγρήγορση –καθώς ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας– και οργανωμένο σχέδιο με έμφαση στα έργα πρόληψης. Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, λαμβάνουμε ένα πλέγμα από σημαντικές πρωτοβουλίες, που θα συμβάλλουν και στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών».

Η επιδότηση

Οπως προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΝ οι ανάδοχοι θα επιδοτούνται ετησίως με ένα ποσό που θα υπολογίζεται με έναν συνδυασμό παραγόντων, στο οποίο όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης μόνο το 20% θα αφορά τα δημόσια έσοδα. Τα κονδύλια για την επιδότηση θα προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και θα έχουν πηγή τα έσοδα από την αγορά δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου και άλλους πόρους. Τα υβριδικά σχήματα διαχείρισης θα υποχρεούνται να διαθέσουν μέρος των καυσόξυλων σε οικογένειες των οικισμών πέριξ των δασών, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες, με παράδοση στο σπίτι τους για να είναι σίγουρη η διανομή.

Η όλη διαδικασία διαχείρισης των δασών θα ελέγχεται από τις δασικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιώτες και για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μητρώο ελεγκτών. Επίσης θα δημιουργηθούν μεικτά κλιμάκια από δασαρχεία, αστυνομία κ.ά. «για να τελειώνουμε με την παράνομη εμπορία βιομάζας, η οποία είναι ογκώδης και δεν μπορεί να κρυφτεί εάν θέλεις να τη βρεις», σημείωσε ο υπουργός. Ενα ακόμα σημείο που περιλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΕΝ είναι η δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου αριθμού δασεργατών, με τα μηχανήματά τους, για την κατάσβεση μιας μεγάλης φωτιάς.

Οσον αφορά τις διαχειριστικές μελέτες για τα δάση αναφέρθηκε πως οι περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Αρκαδίας και Ηλείας έχουν μπει σε διαδικασία εξπρές για να τελειώσουν μέχρι το καλοκαίρι. Το σύνολο των μελετών για τα δάση της χώρας έχει μπει στο ΕΣΠΑ αλλά θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο.

Ο γενικός διευθυντής Δασών Ευάγγελος Γκουντούφας και ο γενικός γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος παρουσίασαν το πρόγραμμα Antinero. Τα Antinero Ι και ΙΙ, ύψους 72 και 87 εκατ. ευρώ αντίστοιχα συνέβαλαν σε καθαρισμούς δασών, συντήρηση δρόμων, διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών κ.λπ. Το Antinero ΙΙΙ με προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά καθαρισμούς δασών 71.058 στρ., στη βελτίωση και στη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου 103.741 στρ. και αντιπυρικών ζωνών 21.197 χλμ., αλλά και στη δημιουργία μεικτών αντιπυρικών ζωνών 65.357 στρ., που θα περιλαμβάνουν πλήρως αποψιλωμένες εκτάσεις, εκτάσεις με κουρεμένη τη χαμηλή κόμη και τους θάμνους και ζώνες με πλατύφυλλα δέντρα (πλάτους έως και 350 μέτρων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή