Στο Εκλογοδικείο οι ενστάσεις για το κόμμα των Σπαρτιατών

Στο Εκλογοδικείο οι ενστάσεις για το κόμμα των Σπαρτιατών

Σε εξέλιξη και η ποινική έρευνα του Αρείου Πάγου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, γνωστό ως Εκλογοδικείο, εκδικάζονται οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Η δίκη για το κόμμα θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα και στη σύνθεση του Δικαστηρίου θα μετέχουν οι πρόεδροι η αναπληρωτές τους από τον Αρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή και από τα τρία ανώτατα δικαστήρια.

Συνολικά θα εκδικάσουν τις ενστάσεις 11 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Οι ενστάσεις αφορούν σε ευθεία αμφισβήτηση για τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή των Σπαρτιατών με το επιχείρημα ότι κακώς μετείχαν στις εκλογές καθώς ο πραγματικός τους ηγέτης δεν ήταν ο Βασίλειος Στίγκας αλλά ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Κατά την εκδίκαση των ενστάσεων θα αναπτύξουν τις θέσεις τους συνταγματολόγοι, όπως ο Κώστας Μποτόπουλος και άλλοι αλλά και συνήγοροι των βουλευτών των Σπαρτιατών.

Η απόφαση θα εκδοθεί προσεχώς και ενδέχεται να οδηγήσει σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα τους βουλευτές του εν λόγω κόμματος. Τα σενάρια που μπορεί να υπάρξουν με βάση το σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία είναι από επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, σενάριο με μηδαμινές πιθανότητες μέχρι την αντικατάσταση από βουλευτές των λοιπών κομμάτων των βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες που θα εκπέσουν. Σε αυτή την περίπτωση το κυβερνών κόμμα μπορεί να φθάσει τους 160 βουλευτές.

Παράλληλα με το Εκλογοδικείο όμως συνεχίζεται και η ποινική έρευνα που διενεργείται από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για έκνομες ενέργειες στο κόμμα των Σπαρτιατών μετά τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος κ. Στίγκα που είχε μιλήσει για Greek Mafia και λοιπά και είχε αφήσει σαφείς αιχμές για ανάμειξη του Ηλία Κασιδιάρη στα του κόμματος.

Για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης ήδη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει καλέσει σε εξηγήσεις τους βουλευτές του, πλην Στίγκα διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή