«Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα

Εχουν καταγραφεί 34 από την αρχή του έτους – Ο Εθνικός Οργανισμός ζητεί εγρήγορση από τους επαγγελματίες υγείας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με τους ειδικούς επιστήμονες να χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη για εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων με ιδιαίτερη έμφαση και στις εγκύους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στην Ελλάδα από τις αρχές του 2024 έως και χθες είχαν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, όταν το 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Ανάμεσα στα κρούσματα περιλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων έξι αφορούν βρέφη κάτω του έτους, ενώ ένα νεογνό κατέληξε.

Αύξηση των περιστατικών κοκκύτη καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Σερβία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στον εμβολιασμό όλων των εγκύων σε κάθε κύηση –και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης– καθώς και των λεχωίδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

Ο ΕΟΔΥ ζητεί εγρήγορση από τους επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα τους παιδιάτρους, νεογνολόγους, μαιευτήρες-γυναικολόγους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους, αυξημένη κλινική υποψία ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα, εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνεται έντονη καταρροή και ξερός βήχας που προοδευτικά γίνεται εντονότερος και παροξυσμικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή