«Σιωπηρή παράταση» από την αστυνομία στις κατεδαφίσεις

«Σιωπηρή παράταση» από την αστυνομία στις κατεδαφίσεις

Η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου έκρινε ότι θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή στην Ιεράπετρα, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσα τροπή παίρνει η υπόθεση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Κρήτη. Μετά το Πρωτοδικείο Λασιθίου, που «διέσωσε» (προσωρινά) τα αυθαίρετα στις παραλίες της Ελούντας, σειρά έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, η οποία έδωσε «σιωπηρή παράταση» στις κατεδαφίσεις στην Ιεράπετρα έως το φθινόπωρο. Η αστυνομία αποφάσισε ότι οι κατεδαφίσεις θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, την οποία δεν δύναται να ελέγξει. Την ίδια στιγμή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης πληρώνει στον εργολάβο των κατεδαφίσεων περίπου 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Φραγκούλης ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη (βουλευτής Λασιθίου) για τη «σιωπηρή» παράταση που δόθηκε στα καταστήματα της Ιεράπετρας έως τις 31 Οκτωβρίου (λ.χ. εφημερίδα «Νέα Κρήτη»: «Ικανοποίηση στην Ιεράπετρα από τη σιωπηρή παράταση στις κατεδαφίσεις των παράνομων κατασκευών», 27.2.2024). Η «Κ» επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και από το περιβάλλον του κ. Χατζηδάκη διαψεύστηκε κατηγορηματικά η δήλωση του δημάρχου, με την επισήμανση ότι, εκτός από τη διαφωνία του υπουργού επί της αρχής με τις αναστολές κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, οι κατεδαφίσεις δεν είναι καν θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Φραγκούλης στη συνέχεια υποστήριξε ότι υπήρξε παρανόηση. «Η τοπική κοινωνία έχει αντιδράσει δυναμικά στο ενδεχόμενο κατεδάφισης και ο δήμος βρίσκεται εξαρχής στο πλευρό της», λέει στην «Κ». «Ζητήσαμε βοήθεια από τους βουλευτές μας, κ. Πλακιωτάκη και Σπυριδάκη, από όλους τους τοπικούς παράγοντες, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν μπορεί να δοθεί νόμιμα μια τέτοια αναστολή παρά μόνο μια μικρή παράταση προς όφελος της τοπικής ειρήνης. Τελικώς μας δόθηκε σιωπηρή παράταση μέχρι το φθινόπωρο από την αστυνομία, η οποία βλέποντας την έκταση των διαμαρτυριών έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το συνεργείο κατεδάφισης χωρίς τη χρήση βίας, κάτι που βέβαια δεν επιθυμεί. Θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος, απλώς όχι τώρα. Ο κόσμος αγωνιά, όχι μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι μεροκαματιάρηδες».

Στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο ρόλος της αστυνομίας είναι επικουρικός, καθώς μεριμνά για την ασφάλεια του συνεργείου κατεδάφισης και των εργαζομένων τής εκάστοτε αποκεντρωμένης διοίκησης, ενώ φροντίζει για την απομάκρυνση όσων αποπειρώνται να σταματήσουν τις μπουλντόζες. Στο πλαίσιο αυτό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ζήτησε την υποστήριξη της αστυνομίας στις κατεδαφίσεις στην Ιεράπετρα. Η πρώτη απόπειρα έγινε στις 20 Φεβρουαρίου, με την αστυνομία όμως σε διακοσμητικό ρόλο, αφού δεν είχε φροντίσει να αποκλειστεί η επίμαχη έκταση.

Κατόπιν, στις 23 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου απέστειλε στην αποκεντρωμένη διοίκηση έγγραφο με το οποίο εκτιμά ότι σε περίπτωση επανάληψης «θα υπάρξει συντονισμένη και μαζική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα προσεγγίζει τα χίλια άτομα». Περαιτέρω η αστυνομία ανέλαβε… διαμεσολαβητικό ρόλο, αναφέροντας ότι «πρόθεση της τοπικής κοινωνίας είναι η αναστολή και όχι η ακύρωση των κατεδαφίσεων, ένεκα τόσο της εορταστικής περιόδου των Αποκριών όσο και της καλοκαιρινής περιόδου». Και καταλήγει ότι η επιβολή της νομοθεσίας… δεν θα επιτύχει τίποτα: «Αποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης είναι περισσότερες από τα οφέλη του επιδιωκόμενου σκοπού».

Από την πλευρά της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης βρίσκεται πλέον σε δυσχερή θέση, καθώς από τη μια πλευρά δεν έχει λάβει εντολή αναστολής της κατεδάφισης από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να κατεδαφίσει, καθώς η αστυνομία αποφεύγει να ορίσει νέα ημερομηνία και να λάβει επαρκή μέτρα. Ταυτόχρονα, η Αποκεντρωμένη υποχρεούται εδώ και μία εβδομάδα να καταβάλλει στον εργολάβο της κατεδάφισης περίπου 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης (σταλίες), με το ενδεχόμενο διάλυσης της σύμβασης να είναι ορατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή