«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακίστηκαν όλοι οι συλληφθέντες μετά τις απολογίες τους

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακίστηκαν όλοι οι συλληφθέντες μετά τις απολογίες τους

Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση , σύμφωνα με την δικογραφία, είχε κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, καταδικασμένος για σωρεία ληστειών. Εμπλοκή στην υπόθεση, σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν και δύο πρόσωπα προερχόμενα από τις ένοπλες δυνάμεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι οι συλληφθέντες για την υπόθεση τρομοκρατικών πράξεων της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» κρίθηκαν σήμερα προφυλακιστέοι, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους ενώπιον του ανακριτή.  

Για την δράση της οργάνωσης έχουν απαγγελθεί σε δέκα πρόσωπα, βαριές κατηγορίες που αφορούν έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα.

Οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κρατούμενοι σε φυλακές για άλλα αδικήματα, κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για όσα τους καταλογίζονται σχετικά με τρεις συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν μέσα στο 2023 αλλά και δύο που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Κατά την απολογία τους οι 4 από τους 6 συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες εις βάρος τους που αφορούν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τράπεζα των Πετραλώνων τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και εμπλοκή στην αποστολή πακέτου με εκρηκτικά στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πυροτεχνουργός της Πολεμικής Αεροπορίας τήρησε το δικαίωμα της σιωπής και ένας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη.

Η τελευταία και καθοριστική για την εξάρθρωση της οργάνωσης, ενέργεια, ήταν η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου σε δικαστική λειτουργό στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. 

Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση , σύμφωνα με την δικογραφία, είχε κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, καταδικασμένος για σωρεία ληστειών. Εμπλοκή στην υπόθεση, σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν και δύο πρόσωπα προερχόμενα από τις ένοπλες δυνάμεις, στους οποίους αποδίδεται πως προμήθευαν την οργάνωση με εκρηκτικές ύλες.

Το κατηγορητήριο

Σε βάρος των 10 κατηγορουμένων ,εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κρατούμενοι φυλακών , το κατηγορητήριο κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα κακουργηματικού βαθμού της :

  • Διεύθυνσης , ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης
  • Τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας
  • Τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ΄εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα
  • Τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών
  • Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και
  • Τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς

Συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων: «Νομικό παράδοξο»

Σε δήλωσή του ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων Νίκος Αλετράς, κάνει λόγο για νομικό παράδοξος «του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά». 

Αναλυτικά η δήλωσή:

«Αναφορικά με την εν λόγω σχηματισθείσα δικογραφία από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, ότι όλες οι υπό διερεύνηση πράξεις είναι σε παρελθοντικό χρόνο και έχουν προκύψει από την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατα την ήδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι πλημμεληματικών κατηγοριών .

Σε κάθε περίπτωση η απόδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατα την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περίπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου  αποτέλεσε τον κυρίαρχο λογο που συσχετίσθηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ΄ επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πέραν αυτού με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία οπως και πλείστες άλλες , αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και και φυσικά όχι, την συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων, που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά.

Τέλος σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα, που προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δικογραφικά δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε καμία κακουργηματική πράξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT