Απογευματινά χειρουργεία: Τα ωράρια, οι αμοιβές και οι εξαιρέσεις

Απογευματινά χειρουργεία: Τα ωράρια, οι αμοιβές και οι εξαιρέσεις

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της ΚΥΑ που υπογράφηκε σήμερα για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή για επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Οσον αφορά τα ωράρια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ, «χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 10:00 μ.μ.».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η λειτουργία αυτή [των απογευματινών χειρουργείων] δύναται να πραγματοποιείται καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δεn δύναται να πραγμαγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους».

Στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία θα μπορούν να συμμετέχουν «το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης. Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Το προσωπικό αυτό μπορεί να συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου».

«Ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών στη λειτουργία ορίζεται η διατήρηση του αριθμού και της κατηγορίας των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του Νοσοκομείου, ανά τμήμα/κλινική και ανά εξάμηνο. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω προϋπόθεσης, ο dιοικητής του Νοσοκομείου, με αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία της κλινικής πέραν του τακτικού ωραρίου, μέχρι τη, κατά τα ανωτέρω, αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της», σημειώνεται. 

Τέλος, όσον αφορά τις αμοιβές, στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι «το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15,00 ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο».

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή