Οι 18 Πακιστανοί και η πιο ύπουλη παραχάραξη χαρτονομισμάτων στην Ευρωζώνη
οι-18-πακιστανοί-και-η-πιο-ύπουλη-παραχά-562918780

Οι 18 Πακιστανοί και η πιο ύπουλη παραχάραξη χαρτονομισμάτων στην Ευρωζώνη

Πώς δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσαν χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 1.000.000 ευρώ σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία και... εντυπωσίασαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Βασίλης Ανδριανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 10.000 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, συνολικής αξίας 1.000.000 ευρώ, κατασκεύασαν και διακίνησαν τουλάχιστον 18 Πακιστανοί, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία, έπειτα από πολύμηνη διασυνοριακή επιχείρηση, που έλαβε την κωδική ονομασία «Chai Fake». Σύμφωνα με όσα σχολίασαν στην «Κ» πηγές της ΕΛ.ΑΣ. –που σημείωσαν ότι η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη– τα χαρτονομίσματα παράγονταν «χειροποίητα» στην Ιταλία και έπειτα προωθούνταν στις υπόλοιπες χώρες. Υπολογίζεται μάλιστα πως τα «πολύ υψηλής ποιότητας» πλαστά χαρτονομίσματα που έφθασαν στη χώρα μας ανέρχονται σε περίπου 3.000, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ.  

Περνούσαν με χαρακτηριστική ευκολία από τις μηχανές ανίχνευσης γνησιότητας των καταστημάτων.

Η έρευνα των ιταλικών Aρχών ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, αλλά εντάθηκε κατά το περασμένο καλοκαίρι, καθώς τα μέλη του εγκληματικού δικτύου άρχισαν να προωθούν σε πληθώρα εμπορικών καταστημάτων –αρχικά σε ιταλικές πόλεις– τα πλαστά χαρτονομίσματα. Οι ιταλικές Αρχές ξεκίνησαν σύντομα προανάκριση, καθώς όπως διαπίστωσαν, τα πλαστά χαρτονομίσματα περνούσαν με χαρακτηριστική ευκολία από τις μηχανές ανίχνευσης γνησιότητας των καταστημάτων.

Οπως άλλωστε σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., η χειροποίητη παραγωγή των χαρτονομισμάτων γινόταν μέσω της χρησιμοποίησης ειδικού μελανιού και υδατογραφημάτων, καθιστώντας έτσι αδύνατη την αναγνώρισή τους. Με τον ίδιο τρόπο, κυρίως μέσω αγορών από καταστήματα, τα πλαστά χαρτονομίσματα περνούσαν και στις υπόλοιπες χώρες, όπως η Ελλάδα. Ετσι, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν σημαντικά χρηματικά ποσά, από νόμιμα χρήματα τα οποία εισέπρατταν ως ρέστα, έπειτα από πολυάριθμες μικρές αγορές που πραγματοποιούσαν. 

Στο  «Ελ. Βενιζέλος» η πρώτη σύλληψη

Σύμφωνα με όσα σχολίασαν στην «Κ» πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων από τις ιταλικές Αρχές κατά το πρώιμο στάδιο της έρευνας οδήγησε στη διακρίβωση της δράσης τουλάχιστον 18 Πακιστανών, κάποιοι εκ των οποίων εντοπίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν να κουβαλούν πλαστά χαρτονομίσματα, έπειτα από τυχαίους ελέγχους που τους έγιναν σε αεροδρόμια της Ιταλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Ως αποτέλεσμα, οι ιταλικές Αρχές άρχισαν να διαβιβάζουν σχετικές πληροφορίες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η πρώτη σύλληψη ενός από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σημειώθηκε στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έφερε τότε επάνω του 125 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ.

Ο συλληφθείς πέρασε τότε από την ανακριτική διαδικασία, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας την εγγύηση που του επιβλήθηκε. Αλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν στη διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία για την επίμαχη υπόθεση, καθώς οι ιταλικές Αρχές δεν είχαν δώσει έως τότε σημαντικές πληροφορίες.

Διακίνηση χιλιάδων χαρτονομισμάτων

Οι ίδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσαν πως εκτός από αυτά τα χαρτονομίσματα, έχουν επιβεβαιωμένα περάσει στην Ελλάδα επιπλέον περίπου 45, ενώ συμπλήρωσαν πως η έρευνα συνεχίζεται, καθώς κρίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα μας χαρτονομίσματα «της ίδιας ποιότητας και σειράς».

Αλλωστε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Σώματος των Καραμπινιέρων του περασμένου Φεβρουαρίου, η οργάνωση έχει διανείμει περίπου 3.000 πλαστά χαρτονομίσματα στην Ελλάδα, περίπου 4.000 στη Ιταλία, ενώ σημαντικά μικρότερος είναι ο αριθμός των χαρτονομισμάτων που «πέρασε» σε Γαλλία και Ισπανία.

Οργάνωση της επιχείρησης

Επειτα από την επίμαχη σύλληψη, έως τον Οκτώβριο του 2023, οι επιχειρησιακές συναντήσεις των ιταλικών Αρχών με τις αντίστοιχες από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία ήταν συνεχείς. Τότε, οργανώθηκε από τις ιταλικές Αρχές η διασυνοριακή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Chai Fake», η οποία συντονίστηκε από την Europol.

Την υπόθεση χειρίστηκε ως σημείο επαφής για την Ελλάδα, η Υποδιεύθυνση Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών. 

Οι ιταλικές Αρχές εντόπισαν χώρους που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε επαρχιακές περιοχές πλησίον της Ρώμης, όπου σύμφωνα με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε «πλήρης εξοπλισμός».

Την ίδια χρονική περίοδο, οι ιταλικές Αρχές παρακολουθούσαν «και με τεχνικά μέσα» αρκετά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, εντοπίστηκαν χώροι που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε επαρχιακές περιοχές πλησίον της Ρώμης, όπου σύμφωνα με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ εντοπίστηκε «πλήρης εξοπλισμός».

Σύμφωνα με το Σώμα των Καραμπινιέρων, η συγκεκριμένη καινοτόμος τεχνική παραχάραξης χαρτονομισμάτων κρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως η «πιο ύπουλη» στη ζώνη του ευρώ. Σχετικά με τη λειτουργία της οργάνωσης, το Σώμα ενημέρωσε πως οι διανομείς-πωλητές δραστηριοποιούνταν σε πληθώρα ιταλικών πόλεων, αλλά και σε Αθήνα, Παρίσι, Νίκαια, Μασσαλία και Μαδρίτη. Μάλιστα, ένας πυρήνας της οργάνωσης είχε μεταφερθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βαρκελώνη, έχοντας προηγουμένως δραστηριοποιηθεί στην Αθήνα, «με στόχο τη διείσδυση σε νέες ευρωπαϊκές αγορές». Η εγκληματική οργάνωση φέρεται επίσης να αγόραζε τεχνικά υλικά από «εξειδικευμένες κινεζικές εταιρείες».

Εκδοση στην Ελλάδα

Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 οργανώθηκε η Κοινή Ημέρα Δράσης, όπου έπειτα από την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων, συνελήφθησαν συνολικά δέκα άτομα σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Οι εφτά συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε Ρώμη, οι δύο σε Ισπανία και ακόμη μία στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες αργότερα, σημειώθηκε μια επιπλέον σύλληψη στη Γαλλία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς αναζητούνται κι άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. 

Η σύλληψη που σημειώθηκε στην Ελλάδα αφορούσε το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που είχε συλληφθεί λίγους μήνες νωρίτερα στο «Ελ. Βενιζέλος». Οπως σημείωσαν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ., το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν τήρησε τους όρους της αποφυλάκισής του, με αποτέλεσμα να εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Λίγο καιρό μετά, συνελήφθη στη Ρώμη ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει στο Παρίσι, έχοντας και αυτή τη φορά επάνω του πλαστά χαρτονομίσματα. Οι ιταλικές Αρχές τον εξέδωσαν στη χώρα μας, όπου παραμένει προσωρινά κρατούμενος σε κατάστημα κράτησης, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύλληψή του. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ταυτοποιήθηκε ένα επιπλέον μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο κατά το παρελθόν απασχόλησε τη χώρα μας για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, ενώ είχε εκτίσει ποινή για αρπαγή και ληστεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή