Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την «ιερή» κομπίνα

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την «ιερή» κομπίνα

Ενας 68χρονος αρχιμανδρίτης και ένας 61χρονος πρώην ιερώμενος εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν σε απάτη με δωρεές ύψους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια εισαγγελέα βρίσκεται η δικογραφία για τον 68χρονο αρχιμανδρίτη από τη Θεσσαλονίκη και τον 61 ετών πρώην ιερωμένο, οι οποίοι εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν σε απάτη με δωρεές ύψους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ, ως οικονομική στήριξη ενόψει της δήθεν εκλογής του πρώτου στη θέση του μητροπολίτη.

Η δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα, ηλικίας 51 και 34 ετών αντίστοιχα, έχει ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό και με βάση τις αξιόποινες πράξεις που θα διαπιστώσει ότι τελέστηκαν, θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η δικογραφία περιλαμβάνει καταγγελίες από τουλάχιστον έξι φερόμενα θύματα και σε βάθος 5ετίας, από τον Νοεμβρίου του 2018 έως τον Φεβρουαρίο του 2023.

Οπως ανέφεραν στις καταθέσεις τους, ο αρχιμανδρίτης και ο άλλοτε ρασοφόρος, ο οποίος καθαιρέθηκε από κληρικός, ζητούσαν χρηματικά ποσά, πείθοντάς τους ψευδώς πως είναι βέβαιη η ανέλιξή του 68χρονου σε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, για να γίνουν πειστικοί, επιδείκνυαν πλαστές επιστολές τις οποίες συνέτασσε ο 61χρονος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες, θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές υπηρεσίες, όπως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το υπουργείο Οικονομικών ακόμα και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι δωρητές, υποτίθεται πως θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους, ενώ θα επωφελούνταν όταν ο αρχιμανδρίτης θα αναλάμβανε τη θέση του μητροπολίτη, συμμετέχοντας δήθεν στη διαχείριση των αποθεματικών και των ακινήτων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στις προμήθειες, τα συσσίτια κ.ά.

Ερευνώντας τη ροή του χρήματος, οι διωκτικές Αρχές φαίνεται να διαπίστωσαν ότι οι «ιερές» δωρεές μεταφέρονταν σε λογαριασμούς των συνεργών του 68χρονου κληρικού και μέρος αυτών δαπανήθηκε για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και ενός διαμερίσματος.

Ηδη κατασχέθηκε ένα όχημα, όπως επίσης φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευές αποθήκευσης (usb), βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες επιστολές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT