Πάτρα: Συναγερμός μετά το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας

Πάτρα: Συναγερμός μετά το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας

Eίναι το 12ο φέτος σε όλη τη χώρα – Καταγράφηκαν 21 κρούσματα το 2019, πριν από την πανδημία, και επίσης 21 το 2023

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 20χρονο φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κινητοποίησε χθες τις αρχές. Ο φοιτητής τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν οι γονείς του στο σπίτι του σε άσχημη κατάσταση, διακομίσθηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και κατόπιν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Πάτρα από τις 11/1/2024 έως σήμερα. Το πρώτο είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο και αφορούσε πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το δεύτερο στα τέλη Φεβρουαρίου σε 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας (Β) σε έναν Οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα, κ.ά.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων. Ηδη ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της περιοχής όπως και στις αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την αν. υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πραγματοποιήσουν επί τόπου παρέμβαση στην Πάτρα.

Η μηνιγγίτιδα B αποτελεί μια σπάνια αλλά σοβαρή νόσο που προκαλείται από το βακτήριo Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, καθώς και σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας Β κυκλοφορούν από το 2014, οπότε πιθανότατα οι τρεις φοιτητές να μην είχαν προλάβει να εμβολιαστούν. Δεν περιλαμβάνονται άλλωστε στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός συνιστάται και αποζημιώνεται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οπως λέει πάντως στην «Κ» η αντιπρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εργαστηριακής Επιτήρησης της Βακτηριακής Μηνιγγίτιδας κ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη, τα τρία κρούσματα της Πάτρας δεν συνιστούν ανησυχητική αύξηση. «Κάθε χρόνο υπάρχουν στη χώρα μας κρούσματα μηνιγγίτιδας, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας που λόγω μέτρων δεν καταγράφηκαν κρούσματα». Το ’19, πριν από την πανδημία, καταγράφηκαν 21 κρούσματα, ενώ το ’23 επίσης 21. Πρόκειται για νόσο που παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο τους χειμερινούς μήνες, οπότε οι ειδικοί θα περιμένουν έως τις αρχές Απριλίου για να εκτιμήσουν την εικόνα του 2024.

Μέχρι στιγμής εντός του 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Τζανακάκη, η μηνιγγίτιδα αποτελεί φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου και προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς, είτε από βακτήρια είτε από ιούς. Η πλέον ανησυχητική «εκδοχή» της μηνιγγίτιδας είναι η μικροβιακή. «Είναι λιγότερο συχνή, αλλά περισσότερο σοβαρή και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Εάν η διάγνωση γίνει γρήγορα και αρχίσει έγκαιρα η θεραπεία, τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία και να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία, όπως κώφωση ή εγκεφαλική βλάβη».

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν; Υψηλός πυρετός που δεν πέφτει με αντιπυρετικά, πονοκέφαλος, εμετοί, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, φωτοφοβία, ζαλάδα, σύγχυση. Σε περίπτωση σηψαιμίας, μπορεί να εμφανιστούν και κόκκινες κηλίδες. «Εάν ο γονιός παρατηρήσει τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να οδηγήσει το παιδί στο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί αντιμικροβιακή θεραπεία», λέει η κ. Τζανακάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή