Μαφία του Μαυροβουνίου: Τα ακριβά συμβόλαια θανάτου και οι παρ’ ολίγον δολοφονίες σε εμπορικό κέντρο

Μαφία του Μαυροβουνίου: Τα ακριβά συμβόλαια θανάτου και οι παρ’ ολίγον δολοφονίες σε εμπορικό κέντρο

Η διάσπαση της εγκληματικής οργάνωσης και το ανθρωποκυνηγητό στη χώρα μας, οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες στην ομαδική, ο «δούρειος ίππος», τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οι μάσκες σιλικόνης, ο «οδηγός» που μετέφερε τα όπλα, οι αμοιβές των εκτελεστών και των «περιφερειακών»

μαφία-του-μαυροβουνίου-τα-ακριβά-συμβ-562921060

Ατελείωτο ανθρωποκυνηγητό, απόπειρα δολοφονίας μέσα σε εμπορικό κέντρο, εξήντα νεκροί σε όλη την Ευρώπη. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της δικογραφίας του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, αναφορικά με τον τρόπο δράσης δύο αντίπαλων συμμοριών του Μαυροβουνίου, που οδήγησε σε τέσσερις δολοφονίες και στην Ελλάδα. Το κόστος των «συμβολαίων θανάτου» που σημειώθηκαν στη χώρα μας -στη Βούλα και την Κέρκυρα- ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ έκαστο κι ενώ από την Ελλάδα πέρασε πλήθος οπλισμού και εκτελεστών προκειμένου να υλοποιηθούν οι αιμοσταγείς διαταγές των αρχηγικών μελών. 

Η διάσπαση και οι συνεργασίες

Οι κατηγορούμενοι, που εμπλέκονται στις δολοφονίες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα και έχουν ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ, ανέρχονται συνολικά σε 39. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και αυτουργία –ή ηθική αυτουργία– σε ανθρωποκτονία με δόλο τελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Συνολικά επτά άτομα συνελήφθησαν στη Σερβία, δύο στην Ισπανία και δεκαεπτά βρίσκονται σε καταστήματα κράτησης της Ευρώπης.

Το 2010 δημιουργήθηκε στο Μαυροβούνιο η εγκληματική οργάνωση «Kotor Clan». Τα μέλη της διακινούσαν παγκοσμίως ναρκωτικές ουσίες, κυρίως κοκαΐνη. Το 2014, η οργάνωση διχοτομήθηκε εξαιτίας μιας απώλειας 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία. Οι δύο νέες οργανώσεις ονομάστηκαν «Kavac» και «Skaljari», ονομασία που προέρχεται από δύο χωριά της επαρχίας του Κότορ στο Μαυροβούνιο. Αμέσως πυροδοτήθηκε μια θανάσιμη διαμάχη μεταξύ τους. Οπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η «Kavac» συνεργάστηκε με τις ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, «Darko Saric» και «Principi», προκειμένου να πλήξουν τη «Skaljari», την οποία θεωρούσαν εμπόδιο για την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων. 

Μυστική εφαρμογή και μεταμφιέσεις

Τα τελευταία «τουλάχιστον δύο χρόνια», σύμφωνα με τη δικογραφία, τρία υψηλόβαθμα στελέχη της «Skaljari» ζούσαν στην Ελλάδα, κάνοντας χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας κι αλλάζοντας συχνά τόπο διαμονής. Δύο από αυτά ήταν o Igor Dedovic, που φέρεται να αποτελούσε τον αρχηγό της οργάνωσης, και ο Stevan Stamatovic, «άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του». Οι δυο τους δολοφονήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 σε ταβέρνα στη Βάρη, ενώ διώκονταν διεθνώς.

Επειτα από τη δολοφονία, η ΕΛ.ΑΣ. ανέπτυξε συνεργασία με τις Αρχές της Σερβίας, ενώ οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από τη Europol ότι, παγκοσμίως, μέλη εγκληματικών οργανώσεων με κύρια δραστηριότητα το εμπόριο ναρκωτικών χρησιμοποιούν την εφαρμογή «SkyECC» μέσω της οποίας μπορούν «να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία “αυτοκαταστρέφονταν” μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζαν οι ίδιοι». 

Στις επιχειρήσεις μεσολαβούσαν πολλά άτομα, προκειμένου να «σπάει» η αλυσίδα πληροφόρησης και να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός -ειδικά- των αρχηγικών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε Κοινή Ομάδα Ερευνών με την κωδική ονομασία OTFLimit», από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol, η οποία κατάφερε σύμφωνα με τη δικογραφία να αποκτήσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες αυτής της εφαρμογής. Κάποιες από τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες αφορούσαν τις δολοφονίες στη Βάρη κι έτσι οι ελληνικές αρχές απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα όπου «περιγράφονται, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η εκτέλεση των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας».

Σημειώνεται πως προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, οι δράστες, χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μάσκες σιλικόνης, περούκες, ακόμη και στολή δύτη. Στις επιχειρήσεις μεσολαβούσαν πολλά άτομα, προκειμένου να «σπάει» η αλυσίδα πληροφόρησης και να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός –ειδικά– των αρχηγικών μελών. 

Η δολοφονία στη Βάρη

Αναφορικά με τη δολοφονία στη Βάρη, στη δικογραφία αναγράφεται πως τέσσερις δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν στην ταβέρνα, όταν τα δύο θύματα γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους. Και στα δύο πτώματα εντοπίστηκε πληθώρα σφαιρών. 

Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., τα θύματα βρίσκονταν στην Αττική τουλάχιστον από το 2019, «όπου διέμεναν σε πολυτελή καταλύματα». Προκειμένου να κρύβουν τα ίχνη τους, μίσθωναν τα καταλύματα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Οταν οι δράστες επέστρεψαν στο διαμέρισμα που νοίκιαζαν έπειτα από την ολοκλήρωση των ανθρωποκτονιών, ένα άτομο «παρέλαβε τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι εκτελεστές προκειμένου να τα απορρίψει σε φρεάτια, σε μεγάλη απόσταση από το διαμέρισμα».

Ενα άτομο ήταν επιφορτισμένο να καθαρίσει με χημικά καθαριστικά τα διαμερίσματα, να κάψει το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες και να εξαφανίσει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη θάλασσα. 

Ενα άλλο άτομο ήταν επιφορτισμένο να καθαρίσει με χημικά καθαριστικά τα διαμερίσματα, να κάψει το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες και να «εξαφανίσει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν». Σύμφωνα με τη δικογραφία, «εκτιμάται σφόδρα» πως τα όπλα απορρίφθηκαν την επόμενη ημέρα της δολοφονίας στη θάλασσα. Τρεις από τους τέσσερις εκτελεστές φέρεται να διέφυγαν στην Αλβανία.

Την επόμενη ημέρα των δολοφονιών, ένα πρόσωπο σε μήνυμά του ανέφερε, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι «η οργάνωση και εκτέλεση της διπλής ανθρωποκτονίας των Stamatovic, Dedovic κόστισε δύο εκατομμύρια ευρώ, καθώς εκείνοι (εκτελεστές) θα λάμβαναν συνολικά το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ακόμη ένα εκατομμύριο απαιτήθηκε για την υποστήριξη των ενεργειών τους (logistics) ενοικιάσεις σπιτιών, οχημάτων, αμοιβή “περιφερειακών” μελών κ.λπ.».

Μεταφορά όπλων στην Ελλάδα από τον «οδηγό»

Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε ομαδικές συνομιλίες μελών της εγκληματικής οργάνωσης που στόχευε στη δολοφονία των ηγετικών στελεχών της «Skaljari», διαπιστώθηκε ότι αρχικός στόχος ήταν η δολοφονία δύο άλλων μελών της, –επίσης διωκόμενων διεθνώς– του Alan Kozar και του Damir Hadzic. Οι δύο τους δολοφονήθηκαν λίγους μήνες αργότερα στην Κέρκυρα. Προσπαθώντας να εντοπίσουν τον Kozar στην Ελλάδα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εντόπισαν τους Stamatovic και Dedovic και «έκτοτε επικεντρώθηκαν στη δολοφονία τους». Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες που έφτασαν στην Αθήνα επιτηρούσαν καθημερινά «κρίσιμα» σημεία, όπως εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια της Αττικής.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη της οργάνωσης παράλληλα με την προσπάθεια εντοπισμού των στόχων στην Ελλάδα σχεδίασαν και οργάνωσαν την προμήθεια και την αποστολή όπλων στη χώρα μας. Δύο πιστόλια με σιγαστήρες και δύο υποπολυβόλα «Skorpion μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, από άγνωστο άτομο με το προσωνύμιο “οδηγός”». 

Οι παρ’ ολίγον δολοφονίες μέσα σε εμπορικό κέντρο

Ενδεικτικό της αποφαστικότητας να σκοτώσουν με κάθε τρόπο τα μέλη της «Skaljari» αποτελεί περιστατικό που σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο στην Αθήνα, όπου εντοπίστηκαν οι Dedovic και Stamatovic λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία τους. Αμεσα, η φωτογραφία τους στάλθηκε στην ομαδική συνομιλία και ένα ηγετικό στέλεχος έδωσε εντολή σε τέσσερα άτομα «να μεταβούν στο εμπορικό κέντρο και να τους δολοφονήσουν μέσα σε αυτό», ενώ δόθηκε εντολή σε άλλο άτομο να τους παραδώσει τα όπλα. Οπως αναγράφεται στη δικογραφία, δεν υπήρχε σαν σκέψη «ούτε κατ’ ελάχιστο το ενδεχόμενο να υπάρξουν παράπλευρα θύματα». 

Ενα ηγετικό στέλεχος έδωσε εντολή σε τέσσερα άτομα «να μεταβούν στο εμπορικό κέντρο και να τους δολοφονήσουν μέσα σε αυτό». 

Τα μετέπειτα θύματα, όμως, ήταν τυχερά εκείνη την ημέρα, καθώς αποχώρησαν προτού φτάσουν οι εκτελεστές. Σύμφωνα με τη δικογραφία, «μετά τη διαφαινόμενη “αδυναμία” (για λόγους ανεξαρτήτως της θελήσεώς τους) ολοκλήρωσης του εγκληματικού τους σχεδίου», η αναζήτηση συνεχίστηκε στη γύρω περιοχή, ενώ αποφασίστηκε «η μετάβαση στην Ελλάδα κι άλλων ατόμων που θα συμμετείχαν στις έρευνες». Δύο εκ των «νεοφερμένων» μετέφεραν στη χώρα μας όπλα, που αποθηκεύτηκαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Ο «δούρειος ίππος»

Οπως ήδη προαναφέρθηκε, ο αρχικός στόχος των ηγετικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δολοφονία των Kozar και Hadzic, που τελικώς εντοπίστηκαν δολοφονημένοι στην Κέρκυρα τον Ιούλιο του 2020, «φέροντας πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο σε όλο τους το σώμα».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις αρχές Ιουλίου του 2020, έπειτα από εντολή των αρχηγικών μελών των εγκληματικών οργανώσεων «Kavac», «Saric Darko» και «Principi», έφτασαν στην Κέρκυρα «διάφορα άτομα», προκειμένου να εντοπίσουν και μετέπειτα να δολοφονήσουν τους Kozar και Hadzic. Προκειμένου να τους εντοπίσουν, χρησιμοποιήθηκε ένα πρόσωπο που στη δικογραφία χαρακτηρίζεται ως «δούρειος ίππος», καθώς εκμαίευε από τον Kozar πληροφορίες για την καθημερινότητά του. Αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονταν από τον «δούρειο ίππο» στην ομαδική συνομιλία των αρχηγικών μελών. Σε μία φωτογραφία που έστειλε ο Kozar απεικονιζόταν το κατάλυμα όπου διέμενε, κι έτσι διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν στην Κέρκυρα.

«Εβαλα το σφουγγάρι»

Στο νησί έφτασε πληθώρα ατόμων, τα περισσότερα μέλη της «Principi», που σύμφωνα με τη δικογραφία συνέπραξε και στις δολοφονίες της Βάρης. Ομως, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου, τα μέλη της «Principi» αποχώρησαν, καθώς έκριναν ότι μπορούσαν εύκολα να αναγνωριστούν από τις διωκτικές αρχές. Οι φυσικοί αυτουργοί των δολοφονιών σύμφωνα με τη δικογραφία είναι τέσσερις.

Μετά τις επιτυχείς εκτελέσεις, οι δράστες διέφυγαν στα Σύβοτα μέσω φουσκωτού σκάφους, ενώ στη συνέχεια έφτασαν στη Λευκίμμη με θαλάσσιο ταξί. Με τη βοήθεια δύο ατόμων μεταφέρθηκαν στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και τις επόμενες ημέρες «διέφυγαν σταδιακά στο εξωτερικό».

Εγώ έριξα δύο φορές στον Kozni (προφανώς εννοεί τον Kozar) και τρεις στον Damir (εννοεί τον Hadzic).

Σημειώνεται πως όπλα και εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιήθηκαν στις δολοφονίες των Dedovic και Stamatovic αποθηκεύτηκαν στην Αθήνα και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Κέρκυρα.

Ενας φυσικός αυτουργός των εκτελέσεων έστειλε μήνυμα μέσω της εφαρμογής SkyECC, όπου περιέγραψε τον τρόπο διάπραξης της δολοφονίας, καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία έγραψε μεταξύ άλλων «εγώ έριξα δύο φορές στον Kozni (προφανώς εννοεί τον Kozar) και τρεις στον Damir (εννοεί τον Hadzic). Στη συνέχεια ανέφερε ότι «έβαλαν στη θέση του οδηγού εκείνο το σφουγγάρι που βάζουν στις ξαπλώστρες». Αυτή η αναφορά, σύμφωνα με τη δικογραφία, «συνάδει απόλυτα με τα αυτοψιακά ευρήματα», αποδεικνύοντας έτσι «το αληθές του μηνύματός του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή