Φωτιά στο Μάτι: Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατοίκων για ακύρωση του πολεοδομικού σχεδίου

Φωτιά στο Μάτι: Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατοίκων για ακύρωση του πολεοδομικού σχεδίου

Την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για το πολεοδομικό σχέδιο στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής ζητούν 93 πολίτες, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός και ένας εξωραϊστικός σύλλογος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για το πολεοδομικό σχέδιο στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Μαραθώνας), που επλήγησαν από την πολύνεκρη πυρκαγιά του 2018, ζητούν 93 πολίτες, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός και ένας εξωραϊστικός σύλλογος από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι 13 ομαδικές αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί το Νοέμβριο του 2022, συζητήθηκαν από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο συνεδρίασε με αυξημένη σύνθεση, υπό τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ντουχάνη και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου, Ρωξάνη Γιαννουλάτου, Δημήτρη Βανδώρο και Χριστιάνα Μπολόφη.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το από 7.6.2022 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων», είναι αντισυνταγματικό, παράνομο, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ και ζήτησαν να ακυρωθεί.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστήριξαν, ακόμη, ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και είναι αντίθετο στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ), καθώς εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) χωρίς να έχει εγκριθεί το σύνολο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ για την συμπληρωματική ΣΜΠΕ δεν διενεργήθηκε η προβλεπόμενη διαβούλευση.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή