Η hi-tech σπείρα διακινητών και τα 5.000 πλαστά έγγραφα

Η hi-tech σπείρα διακινητών και τα 5.000 πλαστά έγγραφα

Το εγκληματικό δίκτυο που κατασκεύαζε υψηλής ποιότητας έγγραφα, φαίνεται να εμπλέκεται και σε λαθρεμπόριο μεταναστών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν πέντε χιλιάδες πλαστά έγγραφα υψηλής ποιότητας, τα οποία κατασκευάζονταν στην Αθήνα, κατασχέθηκαν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από πολύμηνη επιχείρηση η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol. Οπως προκύπτει, οι έντεκα συλληφθέντες φαίνεται πως έστησαν ένα εγκληματικό δίκτυο, το οποίο εμπλέκεται και σε δραστηριότητες που αφορούν λαθρεμπορία μεταναστών. Μάλιστα, σύμφωνα με την Europol, έχουν διερευνηθεί περισσότερες από 50 συνδεδεμένες περιπτώσεις λαθρεμπορίας με αεροπλάνο. Προκειμένου να εξαρθρωθεί η εγκληματική οργάνωση, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ημέρες δράσης μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών δράσης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά έντεκα συλλήψεις. Τρεις από τους συλληφθέντες ήταν Παλαιστίνιοι, τρεις Λετονοί, δύο Ιρανοί, δύο Σύριοι και ένας Λιβανέζος. Οι κατασχέσεις των διωκτικών Αρχών περιελάμβαναν μεταξύ άλλων 4.650 παράνομα έγγραφα, δέκα εκτυπωτές λέιζερ υψηλής τεχνολογίας και περισσότερα από 20.000 ευρώ σε μετρητά

6.000 ευρώ για λαθρεμπορία μεταναστών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Europol, από τη συντονισμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το εγκληματικό δίκτυο ήταν ενεργό από τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο εξοπλισμό, ο οποίος περιελάμβανε μεταξύ άλλων συσκευές εκτύπωσης με λέιζερ, λογισμικό και σαρωτές εγγραφών. Αυτός ο εξοπλισμός καθιστούσε δυνατή «την παραγωγή υψηλής ποιότητας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και εγγράφων ταυτότητας», που καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν ως πλαστά. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα πλαστά έγγραφα χρησιμοποιούνταν σύμφωνα με τη Europol προκειμένου «να επιτρέπουν σε παράτυπους μετανάστες να ταξιδεύουν παράνομα σε όλη την Ελλάδα και να νομιμοποιούν τη διαμονή τους στην τελική χώρα προορισμού τους».  

Αναφορικά με το κόστος των πλαστών εγγράφων που έφτιαχνε το εγκληματικό δίκτυο, αυτό διέφερε σύμφωνα με τη Europol ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους. Πάντως κυμαινόταν από 400 έως 1.200 ευρώ.

Η έντονη δραστηριότητα του δικτύου διαφαίνεται σύμφωνα με την Europol από τον μεγάλο αριθμό κατασχέσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ημερών δράσης. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοινώθηκε, μόνο τα πλαστά έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών, έχουν εκτιμώμενη αγοραία αξία 600.000 ευρώ. Εκτός όμως από την παραγωγή και διάδοση των πλαστών εγγράφων, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται επίσης σύμφωνα με τη Europol, να οργάνωναν και λαθρεμπόριο με αεροπλάνο. Για αυτήν την παράνομη δραστηριότητα χρησιμοποιούσαν τα δικά τους πλαστά έγγραφα και χρέωναν 6.000 ευρώ ανά άτομο «για την πλήρη εγκληματική υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων».

«Απέφευγαν την άμεση επαφή με τους πελάτες»

Η πλειονότητα των εγγράφων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις Αρχές, αφορούσαν χώρες της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, τα πλαστά έγγραφα που ανευρέθηκαν αποτελούσαν μεταξύ άλλων απομιμήσεις εγγράφων από: Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία και Ουκρανία, ενώ εντοπίστηκαν και έγγραφα που αφορούσαν την Κολομβία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Europol, οι πλαστογράφοι, που διατηρούσαν ανεξάρτητα τυπογραφεία, «συνεργάζονταν μεταξύ τους κατά περίπτωση», κυρίως για την ανταλλαγή πρώτων υλών ή την προετοιμασία εξειδικευμένων εγγράφων. Μάλιστα, οι πλαστογράφοι, προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο του εντοπισμού τους, «απέφευγαν την άμεση επαφή με τους πελάτες, τους παράτυπους μετανάστες ή τα μέλη άλλων δικτύων διακίνησης μεταναστών». Αντιθέτως, χρησιμοποιούσαν μεσάζοντες, οι οποίοι καλούνταν να κλείνουν τις επιμέρους συμφωνίες και οι οποίοι στη συνέχεια παρέδιδαν στους «πελάτες» τα πλαστά έγγραφα.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που σύμφωνα με τη Europol επιβεβαιώνει την αυξανόμενη χρήση πλαστών εγγράφων από τους διακινητές μεταναστών για τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στην Ε.Ε. Σημειώνεται μάλιστα πως οι διακινητές παρείχαν επίσης πλαστά έγγραφα, τα οποία μπορούσαν να επιτρέψουν σε μετανάστες να αλλάξουν το καθεστώς διαμονής τους εντός της Ε.Ε. Αυτός είναι ο λόγος που η Europol υπογραμμίζει πως «η απάτη με έγγραφα είναι παρούσα σε πολλές περιπτώσεις λαθρεμπορίας μεταναστών».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή