Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι ανήλικοι συλληφθέντες για την επίθεση κατά τρανς ατόμων

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι ανήλικοι συλληφθέντες για την επίθεση κατά τρανς ατόμων

Ελεύθερα αφέθησαν έντεκα ανήλικα άτομα που συνελήφθησαν για την ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους. Καταδίκη του περιστατικού από κυβέρνηση, αντιπολίτευση και δήμο Θεσσαλονίκης

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερα αφέθησαν τα έντεκα ανήλικα άτομα που συνελήφθησαν χθες για την ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, εναντίον δύο τρανς ατόμων.

Είχαν οδηγηθεί νωρίτερα ενώπιον του εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι, με προφορική εντολή του αφού τους παρέπεμψε σε δίκη, στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Συνελήφθησαν μαζί με δέκα ακόμα ενήλικες όταν κλήθηκε η αστυνομία για να επέμβει όταν προπηλακίστηκαν δύο τρανς άτομα από δεκάδες παρευρισκόμενους στην πλατεία.

Ολα ξεκίνησαν στις 22:30, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε λεκτικά στα δύο άτομα, ηλικίας 21 ετών, τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους. Φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, μπήκαν σε κατάστημα εστίασης της περιοχής. 

Λίγο μετά, συγκεντρώθηκαν άτομα έξω από το εν λόγω κατάστημα και συνέχισαν να προπηλακίζουν τα τρανς άτομα. Μάλιστα, όταν εξήλθαν από το κατάστημα, οι δράστες πέταξαν και μπουκάλια προς το μέρος τους, χωρίς ευτυχώς να σημειώνεται κάποιος τραυματισμός.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες προχώρησαν σε 25 προσαγωγές υπόπτων. Από τους προσαχθέντες οι 21 συνελήφθησαν, εκ των οποίων, οι 11 ανήλικοι και οι 10 ενήλικοι. Στο σύνολο των συλληφθέντων οι 12 είναι αλλοδαποί.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Οι εννέα ενήλικες συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ανηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Ανακοινώσεις καταδίκης για το επεισόδιο εξέδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά.

Π. Μαρινάκης: «Οι αυτουργοί θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός», αναφέρει σε ανάρτηση του o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω», προσθέτει.

Στ. Κασσελάκης: «Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως»

«Αποτροπιασμός», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία «ανέβασε» το βίντεο από «τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης».

«Να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας», προσθέτοντας: «Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».

ΠΑΣΟΚ: «Οχλος με εγκληματικές διαθέσεις»

Σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ «καταδικάζει απερίφραστα τη δειλή ομοτρανσφοβική επίθεση που δέχθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 2 πολίτες απο έναν όχλο νεαρών με εγκληματικές διαθέσεις».

«Τα κίνητρα της ομάδας ταυτίζονται με όσα ακούμε καθημερινά για την αύξηση της βίας στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που έχουν συλληφθεί βρίσκονται ανήλικοι.

Οταν δύο πολίτες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στην πλατεία Αριστοτέλους και κινδυνεύουν από εγκληματικές ομάδες νεαρών, θα πρέπει να προβληματίζει βαθιά την Πολιτεία, τους Φορείς και την ίδια την κοινωνία μας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα δύο θύματα μιας επίθεσης που δεν έχει καμία θέση στην Ελλάδα του 2024, ενώ αναδεικνύει και τις παθογένειες που γεννά ο κακοποιητικός λόγος που ακουγόταν καθημερινά στον δημόσιο διάλογο, με αφορμή την ισότητα στον γάμο.

Αναμένουμε άμεσα τη διαλεύκανση της υπόθεσης και ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας που δηλητηριάζει ακόμη και τα σχολεία της χώρας και να μην μένει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», επισημαίνεται.

ΚΚΕ: «Απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση»

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».

«Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της. Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά» υπογραμμίζει σχόλιο του κόμματος.

Νέα Αριστερά: «Το μίσος οδηγεί στον εκφασισμό»

«Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται “διαφορετικό” οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής», τονίζει η Νέα Αριστερά, με αφορμή την επίθεση όχλου σε δυο τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη.

«Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν», «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας», αναφέρει η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο».

«Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό», σημειώνει.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, με δήλωσή του, καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή ομοφοβική επίθεση σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές» τονίζει ο κ. Αγγελούδης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, thestival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή