Μάνδρα: Δεν θα δικαστεί η Ρένα Δούρου σε δεύτερο βαθμό

Μάνδρα: Δεν θα δικαστεί η Ρένα Δούρου σε δεύτερο βαθμό

Στο εδώλιο για τις πλημμύρες που επέφεραν τον θάνατο 25 ανθρώπων θα καθίσουν 8 κατηγορούμενοι.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός εδωλίου στη δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα, το 2017, που κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων, βρίσκεται η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και άλλοι πέντε πρωτοδίκως αθωωθέντες, που κλήθηκαν να δικαστούν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετά από εισαγγελική έφεση.

Το Τριμελές Εφετείο πλημμελημάτων έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλαν οι έξι για τους οποίους ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία κατά της αθώωσής τους και έτσι η δίκη θα συνεχιστεί με οκτώ κατηγορουμένους στο εδώλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, «η έφεση του Εισαγγελέα ήταν εκπρόθεσμη χωρίς να υφίσταται λόγος ανωτέρας βίας. Ως εκ τούτου η ασκηθείσα έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη». 

Για την υπόθεση δικάζονται οκτώ στελέχη της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης που ανά περίπτωση φτάνουν τα έξι έτη.

Δήλωση της Ρένας Δούρου

Την απόφαση απόρριψης της έφεσης εναντίον της σχολιάζει η Ρένα Δούρου με δήλωσή της.

«Σήμερα, με ομόφωνη απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας στην αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Μάνδρας, η οποία είχε εκδοθεί μετά από ακροαματική διαδικασία δύο χρόνων. Με αυτό τον τρόπο επικυρώνεται και σε δεύτερο βαθμό η αθώωσή μου» αναφέρει η Ρ. Δούρου, σημειώνοντας ότι «το πολιτικό κατεστημένο και οι εκπρόσωποί του δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν ότι οι πολίτες της Αττικής εξέλεξαν το 2014 μια αριστερή περιφερειάρχη στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας».

«Εγινε τεράστια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι ποινικές διώξεις για να αμαυρωθεί το μεγάλο έργο που επιτέλεσε η Δύναμη Ζωής στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Γιατί έτσι ήταν ευκολότερο να εμφανιστούν οι ίδιοι ως εμπνευστές των δικών μας εμβληματικών έργων. Κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής υποδομής, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ολιστικού σχεδιασμού, που περιλάμβαναν, μεταξύ πολλών άλλων, και το αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα και το οδικό της δίκτυο. Έργα όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και εκατοντάδες άλλα σε κάθε γωνιά της Αττικής με μοναδικό μέλημα της Διοίκησής μας την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών» τονίζει και συνεχίζει: «Διώχθηκα όσο κανείς άλλος αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διώξεις που καμία δεν αφορούσε οικονομικές ατασθαλίες, ούτε ευθέως εμένα ως πρόσωπο, αλλά όλες είχαν να κάνουν με δήθεν αμέλεια των οργάνων της περιφέρειας. Πιστεύω ότι ένας τρόπος για να μην πλήττεται το κύρος και η ηθική του πολιτικού μας συστήματος είναι να κρινόμαστε και εμείς οι πολιτικοί για τις πράξεις μας από τους φυσικούς δικαστές. Με αυτόν τον τρόπο, οι αθώοι θα αποδίδονται χωρίς σκιές στην κοινωνία. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, αγογγύστως, σιωπώντας αλλά και με πόνο, πέρασα όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, πάντα σεβόμενη  τους κανόνες του κράτους δικαίου».

«Σήμερα δεν πανηγυρίζω – η οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν σβήνει ποτέ. Σήμερα δεν ζητώ να μου ζητήσουν συγνώμη όλοι όσοι εκ των πολιτικών αντιπάλων με έδειχναν με το δάκτυλο ως ένοχη. Δεν ζητώ να ανασκευάσουν ορισμένοι δημοσιογράφοι που έγραφαν λίβελους εναντίον μου, δεν θεωρώ την απόφαση αυτή γενικά ως προσωπική δικαίωση. Γιατί συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί η δικαιοσύνη να προϋποθέτει υπομονή και καρτερία αλλά στο τέλος νικά η αλήθεια» καταλήγει η Ρ. Δούρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή