«Αντάρτικο» υπέρ των αυθαιρέτων «κατηγορίας 5»

«Αντάρτικο» υπέρ των αυθαιρέτων «κατηγορίας 5»

Ο Δήμος Ηρακλείου σταματάει την επιβολή προστίμων μέχρι το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει και πάλι τη νομιμοποίηση κτισμάτων με μεγάλες παρανομίες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» αυτοβούλως ο Δήμος Ηρακλείου την επιβολή προστίμων για τα αυθαίρετα. Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, στόχος της απόφασης είναι να πιεστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει και πάλι τη νομιμοποίηση κτιρίων χωρίς άδεια ή με μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες (κατηγορίας 5). Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το θέμα εξετάζεται ευρύτερα, ωστόσο αποκλείει κατηγορηματικά να συμπεριληφθεί ρύθμιση στο πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο ή εν γένει στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Από το 2020, οπότε σταμάτησε η νομιμοποίηση αυθαιρέτων «κατηγορίας 5», τόσο ο τεχνικός κόσμος όσο και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (ως δεχόμενοι την πολιτική πίεση από τους αυθαιρετούντες) πιέζουν να «ανοίξει» και πάλι η δυνατότητα νομιμοποίησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου, που πριν από λίγες ημέρες πήρε την πρωτοβουλία να «παγώσει» την κοινοποίηση προστίμων αυθαιρέτων μέσω της υπηρεσίας δόμησής του. Οπως υποστηρίζει, ο αριθμός των εντελώς αυθαιρέτων κτιρίων στην πόλη, που δεν εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης δεκαετίας, είναι πολύ σημαντικός (περίπου 1.400 κτίρια). «Σκοπός μας είναι οι ιδιοκτήτες της κατηγορίας αυθαιρέτων κτισμάτων 5, όπου τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης είναι υπέρογκα (έως και 1.000.000 ευρώ), να μπορέσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση τακτοποίησης», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός.

«Αυτό ζητάμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μια τελευταία ευκαιρία για όλους όσοι για διάφορους λόγους, όπως ήταν η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές κ.ά. έχασαν αυτή τη δυνατότητα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα εισακουστεί, αλλά μέχρι να έχουμε την οριστική διαμόρφωση του τοπίου, ο Δήμος Ηρακλείου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποστολή προστίμων». Η «Κ» ζήτησε από τον δήμαρχο Ηρακλείου διευκρινίσεις επί της ανακοίνωσής του, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ηταν η κίνηση αυτή «προάγγελος» της επαναφοράς της «κατηγορίας 5», ενόψει και της οριστικοποίησης των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος; Μιλώντας στην «Κ», ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντά αρνητικά. «Η διαχείριση του πολύ μεγάλου αριθμού αυθαιρέτων που βρίσκονται εκτός ρυθμίσεων “τακτοποίησης” είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, ιδιαίτερα για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 και τις οικιστικές πυκνώσεις. Ομως δεν πρόκειται να ανοίξουμε τη συζήτηση αυτή, προτού βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον νέα αυθαίρετη δόμηση», λέει ο κ. Σκυλακάκης.

Οι κατεδαφίσεις

«Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου περιλαμβάνεται ένα σύνολο ρυθμίσεων για τη νέα διαδικασία εντοπισμού και κατεδάφισης αυθαιρέτων. Προβλέπουμε μια διαδικασία μέσα από την οποία όλα τα νέα αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται άμεσα, γιατί θέλουμε οι άνθρωποι να σταματήσουν να χτίζουν παράνομα. Οπως με την είσπραξη των φόρων δεν μπορεί να υπάρχει ένας ελεγκτής πάνω από κάθε πολίτη, έτσι και με τη δόμηση, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική αντίληψη. Αν συμπεριλαμβάναμε στο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε θα έχανε την πειστικότητά του», λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Οσο για τις οικιστικές πυκνώσεις, το υπουργείο πρόσφατα αποκάλυψε ότι η ρύθμιση οικειοθελούς δήλωσης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Δεν πέτυχε γιατί ο κόσμος δεν πήγε να δηλώσει το αυθαίρετό του, επειδή η ρύθμιση δεν έδινε δυνατότητα απευθείας νομιμοποίησης. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη λύση για τις περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετοι οικισμοί –και πάντα υπό προϋποθέσεις– είναι η δημιουργία νέου δάσους, μέσα από τη λογική του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, δηλαδή της παροχής αντιστάθμισης. Ομως δεν βρισκόμαστε κοντά στο να παρουσιάσουμε ένα νέο πλαίσιο, ούτε είναι στις προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή