Θεσσαλονίκη: Καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων από διαγνωστικά κέντρα

Θεσσαλονίκη: Καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων από διαγνωστικά κέντρα

Δύο διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη επιβάρυναν με πρόσθετη χρέωση ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη επιβάρυναν με πρόσθετη χρέωση ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Από τον έλεγχο που διενήργησαν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, διαπιστώθηκε ότι τα διαγνωστικά κέντρα προέβαιναν στην πρόσθετη, καταχρηστική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με το ποσό των 65 ευρώ για τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) εγκεφάλου ανοικτού τύπου, πλέον των 35 ευρώ που καταβάλλουν ως δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την ΕΑΔ, το ένα διαγνωστικό κέντρο αποδέχθηκε ότι ακολουθούσε την πρακτική της επιπλέον επιβάρυνσης, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες για το κόστος αγοράς, συντήρησης και εξοπλισμού του μαγνητικού τομογράφου καθώς και το κόστος λειτουργίας του διαγνωστικού κέντρου.

Μάλιστα, μετά τον έλεγχο, το διαγνωστικό κέντρο προέβη στην επιπλέον επιβάρυνση ασφαλισμένης του ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 30 ευρώ (έναντι των 65 ευρώ που ζητούσε προγενέστερα) για τη διενέργεια μαγνητικών τομογραφιών, με την αιτιολογία ότι έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Το δεύτερο διαγνωστικό κέντρο αποδέχθηκε ότι ακολουθεί αυτή την πρακτική στην περίπτωση που παρέχει υπηρεσίες με άλλο γιατρό εκτός του ακτινοδιαγνώστη καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης των ασθενών, ως πρόσθετη προαιρετική παροχή. Ωστόσο, η αιτιολόγηση αυτή δεν επαληθεύθηκε από τις καταθέσεις ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ανοικτού τύπου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η έκθεση ελέγχου της Αρχής διαβιβάστηκε στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Ταμείου, καθώς και στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ως αρμόδια αδειοδοτούσα και εποπτεύουσα Αρχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT