Τα απογευματινά χειρουργεία στην Αθήνα

Τα απογευματινά χειρουργεία στην Αθήνα

Το «πρόγραμμά» τους ανακοίνωσαν τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», ΚΑΤ και «Σωτηρία» – Αντίθετη μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία έλαβαν χώρα χθες και στην Αθήνα. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε μία επέμβαση θυρεοειδούς και μία νευρολογικής φύσεως, ενώ στο ΚΑΤ μία αρθροπλαστική ισχίου και μία γόνατος. Λεπτομέρειες για την εξέλιξη της εν λόγω μεταρρύθμισης δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. «Προ ολίγου η 1η ΥΠΕ μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία ευθύνης της», ανέφερε ο υπουργός, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τις χειρουργικές ομάδες «για την εμπιστοσύνη τους».

Συγκεκριμένα, λοιπόν, στο «Γεννηματάς» θα λειτουργούν τέσσερις χειρουργικές τράπεζες επί δύο ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά στη γενική χειρουργική, ουρολογική, πλαστική, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργική, γναθοχειρουργική, πανεπιστημιακή και κρατική οφθαλμολογική, ορθοπεδική και νευροχειρουργική. Στο ΚΑΤ θα λειτουργούν τρεις χειρουργικές τράπεζες επί δύο ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά στη γενική χειρουργική, αθλητικές κακώσεις, μικροχειρουργική, ορθοπεδική, σκολίωση και σπονδυλική στήλη, αγγειοχειρουργική, νευροχειρουργική, πλαστική χειρουργική, γναθοπροσωπική και θωρακοχειρουργική. Στο «Σωτηρία» θα λειτουργήσει μία χειρουργική τράπεζα επί μία ημέρα την εβδομάδα, για περιστατικά στη γενική χειρουργική, θωρακοχειρουργική και ΩΡΛ.

Η μεταρρύθμιση, ωστόσο, βρίσκει αντίθετη μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου. Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο.

«Ζητήματα ασφαλείας»

«Μια μικρή μειοψηφία χειρουργών έχει συμφωνήσει με την προοπτική των απογευματινών χειρουργείων», λέει στην «Κ» ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός – διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Οπως διευκρίνισε, για να είναι ασφαλές να γίνονται χειρουργεία το απόγευμα, δεν χρειάζεται μόνο η παρουσία χειρουργών και αναισθησιολόγων, αλλά όλων των εργαζομένων – από τους νοσηλευτές και τους καρδιολόγους έως τους τραυματιοφορείς και τους καθαριστές. «Οταν μπαίνει ένας άνθρωπος στο χειρουργείο, όλα είναι πιθανά», υπενθύμισε.

«Στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά το μεγάλο λειτουργικό πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτών, εξαιτίας αυτού άλλωστε πολλοί διοικητές ζητούν να μειωθεί η λειτουργία των χειρουργικών τραπεζών για λόγους ασφαλείας», τονίζει ο κ. Παπανικολάου. «Στη Νίκαια μας ζητήθηκε προ καιρού να περιορίσουμε τα χειρουργεία από 60% σε 50%», συμπληρώνει. Ο ίδιος, που έδωσε το «παρών» έξω από τον «Ευαγγελισμό» δηλώνει ότι «αν ικανοποιηθούν τα στοιχειώδη μισθολογικά μας αιτήματα και γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών, δεσμευόμαστε να λειτουργήσουμε τα χειρουργεία το απόγευμα δωρεάν, ώστε να εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής σε τρεις μήνες». Οι διαμαρτυρίες προβλέπεται να συνεχιστούν και σήμερα έξω από το νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή