Η κοινωνική φροντίδα πάσχει

Η κοινωνική φροντίδα πάσχει

Οι μισές οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών στις περιφέρειες παραμένουν κενές για χρόνια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπόθεση του Κολωνού να συνεχίζει να προκαλεί αισθήματα οργής στην ελληνική κοινωνία, ένα πρέπει να είναι το ερώτημα: εάν θα ξανασυνέβαινε. Θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία να προστατεύσει το ανήλικο μέλος της; Οι κοινωνικοί λειτουργοί πάντως ομολογούν ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν σε βάθος χρόνου όλα τα περιστατικά που θέλουν βοήθεια, με την ισχύουσα αναλογία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης να μην υπερβαίνει τον έναν κοινωνικό λειτουργό ανά 40.000 κατοίκους. Ακόμη και στην Αττική υπάρχουν δήμοι χωρίς μόνιμο κοινωνικό λειτουργό.

Οπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, έλλειψη κοινωνικών λειτουργών παρατηρείται και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (Π.Ε.). Οι μισές οργανικές θέσεις στις περιφέρειες παραμένουν κενές για χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δεν εργάζεται ούτε ένας κοινωνικός λειτουργός. Σημειώνεται ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί των Π.Ε. μεταξύ άλλων ασχολούνται με την αναδοχή και την τεκνοθεσία. Εκτιμάται ότι ο θεσμός της αναδοχής στη χώρα μας, παρά τη βελτίωση της νομοθεσίας, μένει πίσω ακριβώς λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Σήμερα 1.265 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι υποθέσεις κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Χρειάζεται να υπάρχει μακροπρόθεσμη, συστηματική και εις βάθος παρέμβαση στα περιστατικά οικογενειών σε κίνδυνο, αλλά κυρίως προληπτικές παρεμβάσεις ώστε να διατηρούν οι οικογένειες τη λειτουργικότητά τους αλλά και να εντοπίζονται εγκαίρως εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνιστούν ή οδηγούν σε υψηλό κίνδυνο. Τέτοια μέτρα είναι ενδεικτικά η πλήρης στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, η διεπιστημονική παρέμβαση με εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, η λειτουργία κέντρων στήριξης οικογένειας στην κοινότητα, και φυσικά ο σχεδιασμός ενός ενιαίου και δημόσιου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Ομως το άρθρο 49 του νόμου 2447/1996 με το οποίο ιδρύονται κοινωνικές υπηρεσίες στα πρωτοδικεία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ανεπαρκή αριθμό κοινωνικών λειτουργών βρίσκει κάποιος σε όλα τα πεδία υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για άτομα τρίτης ηλικίας, σε προγράμματα στήριξης εξαρτημένων, καταγραφής αστέγων, υποστήριξης κρατουμένων, στήριξης ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στις δομές υγείας / ψυχικής υγείας, στις μονάδες ειδικής αγωγής για ΑμεΑ, στα προγράμματα στήριξης πληγέντων από φυσικές καταστροφές, σε σχολεία γενικής και ειδικής εκπαίδευσης κ.ο.κ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα προσλαμβάνεται ένας κοινωνικός λειτουργός για πέντε σχολεία.

Εκπρόσωποι του ΣΚΛΕ θα πραγματοποιήσουν στις 12.30 σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και θα προχωρήσουν σε κατάθεση ψηφίσματος σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή