Λιάνα Κανέλλη στην «Κ»: Επέλεξα να «καπνίζω» οξυγόνο

Λιάνα Κανέλλη στην «Κ»: Επέλεξα να «καπνίζω» οξυγόνο

Η Λιάνα Κανέλλη, καπνίστρια επί 55 σχεδόν χρόνια, μιλά στην «Κ» για την πορεία της προς την απεξάρτηση. Εξηγεί γιατί η απόφασή της να το κόψει «μαχαίρι» δεν είχε αρχικά τα επιθυμητά αποτελέσματα και προτρέπει όσους είναι εξαρτημένοι να ζητήσουν βοήθεια από τις εξειδικευμένες δημόσιες δομές

λιάνα-κανέλλη-στην-κ-επέλεξα-να-καπ-562950655

Μόλις η Λιάνα Κανέλλη αποχωρίστηκε τη μάσκα οξυγόνου από την τελευταία σοβαρή περιπέτεια υγείας που την οδήγησε στο νοσοκομείο, η ίδια αποφάσισε πως από εδώ και το εξής θα «καπνίζει» οξυγόνο. 

«Κάπνιζα τσιγάρο σχεδόν 55 χρόνια, από το σχολείο, και είχα φτάσει να καπνίζω τέσσερα πακέτα τη μέρα, δηλαδή 80 τσιγάρα», εξομολογείται η ίδια μιλώντας στην «Κ», ενώ περιγράφει πώς η απόφασή της να το κόψει «μαχαίρι» χωρίς να ζητήσει βοήθεια δεν είχε αρχικά τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Η εκδήλωση εθιστικού συνδρόμου δεν άργησε να έρθει. Πρώτα είχα πονοκέφαλους, μετά ένιωσα το δεξί χέρι μου να τρέμει.

«Στην αρχή διέκοψα το κάπνισμα απότομα και χωρίς βοήθεια, πίστεψα πως μόνο η βούληση μετά από μία τόσο μεγάλη περιπέτεια υγείας ήταν αρκετή για να με κρατήσει μακριά από τη νικοτίνη. Ωστόσο, έχοντας φτάσει να καπνίζω τόσο πολύ, η εκδήλωση εθιστικού συνδρόμου δεν άργησε να έρθει. Πρώτα είχα πονοκέφαλους, μετά ένιωσα το δεξί χέρι μου να τρέμει», εξηγεί. 

Μόλις τα συμπτώματα άρχισαν να εκδηλώνονται, η φίλη της και πνευμονολόγος στον «Ευαγγελισμό», Παρασκευή Κατσαούνου, της εξήγησε πως έπρεπε να ακολουθήσει διαδικασία απεξάρτησης, αλλιώς θα είχε πρόβλημα.

Πραγματικά καλώ όσους είναι εξαρτημένοι να επισκεφθούν αυτές τις επιτροπές διακοπής καπνίσματος στις δημόσιες δομές υγείας.

«Τότε ξεκίνησα να παίρνω και εγώ inhaler (παπάκι) νικοτίνης και η διακοπή μέχρι και σήμερα είναι επιτυχημένη. Εκτοτε δεν έχω καπνίσει ξανά τσιγάρο και πραγματικά καλώ όσους είναι εξαρτημένοι να επισκεφθούν αυτές τις επιτροπές διακοπής καπνίσματος στις δημόσιες δομές υγείας». 

Οπως σημειώνει η ίδια, θεωρεί πως αν κάποιος το πάρει απόφαση και επισκεφθεί ειδικό, τότε έχει πολλές πιθανότητες να το κόψει μία και καλή.

«Σήμερα δεν μου κάνει καμία αίσθηση να καπνίσω, έχει ξεγραφτεί από τον “σκληρό δίσκο”. Ωστόσο εξακολουθώ να βρίσκω τασάκια στο σπίτι μου, νομίζω έχω μετρήσει πάνω από 30», λέει χαρακτηριστικά. 

Από τα άτομα που αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο χωρίς κάποια βοήθεια, μόλις το 3% εντέλει τα καταφέρνει.

Ο λόγος που από τα άτομα που αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο χωρίς κάποια βοήθεια μόλις το 3% εντέλει τα καταφέρνει είναι πολύ συγκεκριμένος σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

«Η εξάρτηση από τη νικοτίνη έχει δύο σκέλη, είναι η σωματική και η ψυχολογική. Η σωματική εξάρτηση κρατάει μόνο τρεις μήνες, αλλά είναι πιο ισχυρή ακόμη και από αυτήν της κοκαΐνης. Από την άλλη, η ψυχολογική εξάρτηση κρατάει περισσότερο, καθώς ο εγκέφαλος έχει συνδέσει διάφορα ερεθίσματα και πλέον έχει αυτοματοποιήσει τις δραστηριότητες με το κάπνισμα», εξηγεί η γιατρός.

Το μεγάλο στοίχημα σύμφωνα με την ίδια είναι ο ασθενής να σταματήσει να συνδέει τις δραστηριότητες με το τσιγάρο, και σε αυτό ο γιατρός και γενικά τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος έχουν καθοριστικό ρόλο. 

«Στην προσπάθεια αυτή η επικοινωνία με τον ασθενή είναι εβδομαδιαία, ενώ οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 2 ώρες. Ολοι οι καπνιστές είναι εξαρτημένοι, απλώς υπάρχει διαφορά στην ένταση της εξάρτησης και γι’ αυτό γίνεται εξατομικευμένη εξέταση», σημειώνει. 

*Περισσότερες πληροφορίες για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος θα βρείτε αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή