«Ηθελαν να κοπώ μέχρι η μπανιέρα να γίνει κόκκινη»
ηθελαν-να-κοπώ-μέχρι-η-μπανιέρα-να-γίν-562944964

«Ηθελαν να κοπώ μέχρι η μπανιέρα να γίνει κόκκινη»

Το διεθνές εγκληματικό δίκτυο «764» στοχεύει νεαρούς εφήβους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τους εκβιάζει ώστε να προβούν σε ανατριχιαστικές πράξεις, ακόμη και να αυτοτραυματισθούν ή να αυτοκτονήσουν. Πώς εγκλωβίζονται τα παιδιά μέσα σε μόλις 19 δευτερόλεπτα από το πρώτο μήνυμα

Βασίλης Ανδριανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

«Θα στείλουμε το βίντεο στους φίλους και την οικογένειά σου». «Δεν υπάρχει διέξοδος». «Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να γλιτώσεις». «Πρέπει να αυτοκτονήσεις». Αυτά είναι κάποια από τα χιλιάδες μηνύματα που ανήλικα θύματα από όλο τον κόσμο λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια από μέλη της «764». Πρόκειται για μια ομάδα αποτελούμενη από άγνωστο αριθμό ατόμων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες. Εκεί, εκβιάζουν τα θύματά τους με σεξουαλικό περιεχόμενο που τα ίδια τους έχουν στείλει. Τους ζητάνε να αυτοτραυματισθούν ή ακόμη και να αυτοκτονήσουν. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη και κάποια θύματα τελικά υποκύπτουν. Το κίνητρο των δραστών είναι συνήθως οικονομικό, αλλά όχι πάντα. Κάποιοι είπαν ότι ήθελαν απλά να «αισθάνονται θεοί».

Είχαν μια τελική απαίτηση: να αυτοκτονήσει

Της συστήθηκε ως «Μπραντ». Μίλησαν σε τσατ μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Σύντομα η 14χρονη από την Οκλαχόμα του έστειλε μια γυμνή της φωτογραφία κι έκτοτε έζησε τον απόλυτο τρόμο. Ο «Μπραντ» μαζί με άλλους διαδικτυακούς συνεργούς του, την απείλησαν ότι θα στείλουν τη φωτογραφία στους συμμαθητές της. Της είπαν ότι ο μοναδικός τρόπος να γλιτώσει, ήταν να χαράξει τα διαδικτυακά ονόματά τους στον μηρό της, να πιει νερό από τη λεκάνη τουαλέτας και να αποκεφαλίσει το χάμστερ της.

Οι δράστες έβλεπαν μέσω βιντεοκλήσης όσα το κορίτσι έπραττε στην ντουλάπα του υπνοδωματίου του παρά τη θέλησή του. Δεκάδες ακόμη διαδικτυακοί θεατές απολάμβαναν το «θέαμα». Ενας από τους δράστες ούρλιαξε «κόψε του το κεφάλι ή θα σου γ… τη ζωή». Το κορίτσι τελικά υποκύπτει και αποκεφαλίζει το χάμστερ. Ούτε αυτό ήταν αρκετό. Οι δράστες είχαν μια τελική απαίτηση: να αυτοκτονήσει. Και παραλίγο να το πράξει.

Ενα βράδυ η μητέρα του κοριτσιού είδε τους αυτοτραυματισμούς της. «Ηθελαν να κοπώ μέχρι η μπανιέρα να γίνει κόκκινη», εκμυστηρεύθηκε η 14χρονη στη μητέρα της. Η μητέρα του κοριτσιού διέκοψε την επαφή της κόρης της με την «764». Οι δράστες δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ. Τρία χρόνια μετά, το κορίτσι, 17 χρονών πλέον, έχει μια ορατή πληγή στον μηρό της. Τον αριθμό 764.   

«Μου ανήκεις»

Οπως προκύπτει από κοινού δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Washington Post και τα περιοδικά Wired, Der Spiegel και Recorder, η «764» έχει μεγαλώσει πολύ από όταν βασάνιζε τη 14χρονη τον Απρίλιο του 2021. Τα μέλη της, σε ομαδικές συνομιλίες με έως και πέντε χιλιάδες άτομα,  δημοσιεύουν ανατριχιαστικό υλικό σε διάφορες πλατφόρμες. Η δημοσιογραφική έρευνα ανέλυσε περισσότερα από τρία εκατομμύρια μηνύματα σε περίπου 50 τέτοια ομαδικά τσατ. Κάποια από τα μηνύματα περιελάμβαναν βίντεο βεβήλωσης πτωμάτων, δολοφονίες ζώων και παιδιά που κάνουν κακό στους εαυτούς τους έπειτα από δική τους πίεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες στοχοποιούν εφήβους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και άλλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.     

Σύμφωνα με το FBI, τουλάχιστον είκοσι παιδιά αυτοκτόνησαν μόνο στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023 εξαιτίας εκβιασμού από σεξουαλικές φωτογραφίες.  

Σύμφωνα με την κοινή δημοσιογραφική έρευνα, ένα 13χρονο κορίτσι είπε ότι είδε σε έναν από τους σέρβερ της «764» έναν νεαρό άντρα να κρεμιέται. Ενα 18χρονο κορίτσι είπε ότι είδε κάποιον να πυροβολεί το κεφάλι του. Σύμφωνα με το FBI, τουλάχιστον είκοσι παιδιά αυτοκτόνησαν μόνο στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023 εξαιτίας εκβιασμού από σεξουαλικές φωτογραφίες.  

Ενδεικτική του τρόπου δράσης τέτοιων εγκληματικών δικτύων, αποτελεί η περίπτωση του 17χρονου Τζέιμς Γουντς στις ΗΠΑ. Δημοσίευσε φωτογραφία του μπροστά από το καινούργιο του αμάξι. Αρχισε να λαμβάνει μηνύματα από άγνωστο πρόσωπο. Οπως αφηγήθηκε η μητέρα του στο CBS, ο γιος της δέχθηκε 200 μηνύματα σε μόλις είκοσι ώρες. Κάποια από αυτά έγραφαν «μου ανήκεις» και «πρέπει να αυτοκτονήσεις». Ετσι κι έγινε. Οι αρχές αποδίδουν την αυτοκτονία σε οικονομικό σεξουαλικό εκβιασμό.

«Αισθάνομαι θεός»

Η «764» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από τον 16χρονο Μπράντλεϊ Κάντενχεντ από το Τέξας. Ο «Μπραντ», όπως ήταν το διαδικτυακό του ψευδώνυμο, όταν ήταν 13 χρονών, στάλθηκε σε κέντρο κράτησης ανηλίκων, επειδή απειλούσε να πυροβολήσει στο σχολείο του. Πλέον, εκτίει ποινή φυλάκισης 80 ετών για κατοχή με σκοπό την προώθηση παιδικής πορνογραφίας. Οπως δήλωσε ο ίδιος σε αξιωματικό αναστολής ανηλίκων, ο διακομιστής του προσέλκυε έως και 400 μέλη. Ηταν «αρκετά συνηθισμένο» σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη να εκβιάζουν τα θύματα ότι θα δημοσιεύσουν το ευαίσθητο υλικό που είχαν στην κατοχή τους. Μερικές φορές το κίνητρό τους ήταν τα χρήματα και άλλες φορές το έκαναν «μόνο για την εξουσία».

Μια από τις πλατφόρμες τις οποίες χρησιμοποιεί η οργάνωση, σχολίασε στη Washington Post πως έχει αφαιρέσει 34.000 λογαριασμούς που σχετίζονται με την «764» και έχει υποβάλει «πολλές εκατοντάδες» αναφορές στις αρχές επιβολής του νόμου.  

Παρά τη σύλληψη του «Μπραντ» και άλλων ηγετικών μελών της «764», η δράση του δικτύου συνεχίζεται. Αλλωστε, αρκετοί έχουν δημοσιεύσει ενημερωτικά «εγχειρίδια» για το πώς μπορεί κάποιος να προσελκύσει και μετέπειτα να εκβιάσει τα θύματά του. Μια από τις πλατφόρμες τις οποίες χρησιμοποιεί η οργάνωση, σχολίασε στη Washington Post πως έχει αφαιρέσει 34.000 λογαριασμούς που σχετίζονται με την «764» και έχει υποβάλει «πολλές εκατοντάδες» αναφορές στις αρχές επιβολής του νόμου.  

Αρκετά από τα μέλη της «764» έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές, απαγωγές, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ακόμη και φόνο. Σε σπίτια ορισμένων μελών του δικτύου, εντοπίστηκαν ναζιστικά και σατανιστικά σύμβολα.

Το 2022 στη Ρουμανία, ένα μέλος της «764» μαχαίρωσε μέχρι θανάτου μια ηλικιωμένη γυναίκα, επειδή θεώρησε ότι ήταν Ρομά ή Εβραία. Δημοσίευσε μάλιστα τη φωτογραφία του φονικού όπλου, γράφοντας «αισθάνομαι θεός». Η πλατφόρμα όπου δημοσιεύθηκε το επίμαχο υλικό, είχε κλείσει τον λογαριασμό του λίγο καιρό νωρίτερα και τον είχε καταγγείλει στις αρχές. Δεν ήταν αρκετό. Ο θύτης, ένας ανήλικος από τη Γερμανία, ομολόγησε στις αρχές ότι «διέπραξα το έγκλημα, απλά για να παρέχω περιεχόμενο στην ομάδα».

Στόχος οι νεαροί έφηβοι σε πλούσιες χώρες

«Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι ομάδες που προηγουμένως εμπλέκονταν σε απάτες, πλέον στοχεύουν νεαρούς εφήβους σε πλούσιες χώρες», δήλωσε στην «Κ» ο Ιαν Ντρέναν, εκτελεστικός διευθυντής του διεθνούς ανεξάρτητου ιδρύματος We Protect Global Alliance. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τον ίδιο ανθεί κατά κύριο λόγο στις HΠΑ και τον Καναδά, αλλά «βλέπουμε ότι αυξάνεται και στην Ευρώπη. Γενικότερα, συμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις των δραστών». 

Οι δράστες μπορούν να «κλειδώσουν» τα παιδιά σε υψηλού κινδύνου συζητήσεις, σε μόλις 19 δευτερόλεπτα μετά το πρώτο μήνυμα.

Σε ανακοίνωσή του στα τέλη του Δεκεμβρίου 2022, το FBI έκανε λόγο για «έκρηξη» σε απάτες που αφορούν οικονομικούς σεξουαλικούς εκβιασμούς σε βάρος παιδιών και εφήβων. Οι αναφορές που έλαβε το Εθνικό Κέντρο των ΗΠΑ για τα εξαφανισμένα και εκμεταλλευόμενα παιδιά (NCMEC) από το 2021 έως το 2022, για την ίδια τύπου απάτη, αυξήθηκε κατά 7.200%.    

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Ντρέναν, ο τρόπος δράσης είναι κοινός: «Ξεγελούν τους εφήβους, παριστάνοντας τους συνομηλίκους τους, προκειμένου να τους στείλουν προσωπικές τους φωτογραφίες και βίντεο. Επειτα τους εκβιάζουν και έχουν πολύ επιθετικές απαιτήσεις». Σχεδόν πάντα σύμφωνα με τον κ. Ντρέναν, «όλα συμβαίνουν μέσα σε λίγες ώρες».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τον ίδιο ανθεί κατά κύριο λόγο στις HΠΑ και τον Καναδά, αλλά «βλέπουμε ότι αυξάνεται και στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης CRISP, οι δράστες μπορούν να «κλειδώσουν» τα παιδιά σε υψηλού κινδύνου συζητήσεις, σε μόλις 19 δευτερόλεπτα μετά το πρώτο μήνυμα, ενώ ο σχετικός μέρος όρος ανέρχεται σε 45 λεπτά.

Πρόκειται για άτομα που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «αδίστακτα, πολύ επίμονα και επιθετικά». Οι απειλές είναι συνεχείς σύμφωνα με τον κ. Ντρέναν και κυριότερα αυτή η οποία προκαλεί τρόμο στα θύματα: «Θα στείλουμε τις φωτογραφίες στους φίλους και την οικογένειά σου». Δεν μένουν όμως εκεί. Λένε στα θύματα ότι «κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Δεν υπάρχει διέξοδος. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να γλιτώσεις. Πρέπει να πληρώσεις».   

Συχνά, δεν χρειάζεται καν το θύμα να στείλει κάποια προσωπική του φωτογραφία. Κάποιοι δράστες, σύμφωνα με τον κ. Ντρέναν, μπορούν να «δημιουργήσουν μέσω λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης, εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου των θυμάτων».

Οι αναφορές που έλαβε το Εθνικό Κέντρο των ΗΠΑ για τα εξαφανισμένα και εκμεταλλευόμενα παιδιά (NCMEC) από το 2021 έως το 2022, για την ίδια τύπου απάτη, αυξήθηκε κατά 7.200%.    

Ακόμη και αν το θύμα πληρώσει τα λεφτά που ζήτησαν οι δράστες, το υλικό σύμφωνα με τον κ. Ντρέναν, «μπορεί και πάλι να κοινοποιηθεί ή να ζητηθούν περισσότερα χρήματα. Τα θύματα δεν πρέπει να πληρώσουν αλλά να αναζητήσουν βοήθεια».

Η αιτία που αυτός ο τύπος εγκλήματος είναι τόσο επιτυχημένος σύμφωνα με τον κ. Ντρέναν, οφείλεται εν πολλοίς στην ηλικία των θυμάτων: «Οι δράστες αισθάνονται την ντροπή των θυμάτων τους. Γνωρίζουν ότι δεν θα μιλήσουν στους γονείς τους και θα προσπαθήσουν να το λύσουν μόνοι τους. Τα θύματα αισθάνονται ότι θα κατηγορηθούν επειδή έστειλαν υλικό που δεν έπρεπε. Κι έτσι αισθάνονται απομονωμένα και παγιδευμένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή