Τέμπη: Εκτός φυλακής ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας ΟΣΕ

Τέμπη: Εκτός φυλακής ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας ΟΣΕ

Επειτα από απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, η προσωρινή κράτηση αντικαθίσταται με κατ’ οίκον περιορισμό με έλεγχο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας του

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυλακίζεται με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας, ο οποίος παρέμενε προσωρινά κρατούμενος μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με το τοπικό ΜΜΕ larissanet, έπειτα από συνεδρίαση και απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, η προσωρινή κράτηση αντικαθίσταται με κατ’ οίκον περιορισμό με έλεγχο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας του.

Η απόφαση έχει ισχύ μετά την καταβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ ενώ ισχύει επίσης ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο επιθεωρητής είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή στις 31 Μαρτίου 2023.

Η δίωξή του είναι σε βαθμό κακουργήματος και σχετίζεται με την τοποθέτηση του 59χρονου σταθμάρχη στη βραδινή βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου.

Οι λάθος χειρισμοί του σταθμάρχη το επίμαχο βράδυ έστειλαν την επιβατική αμαξοστοιχία στη γραμμή καθόδου, αντί της γραμμής ανόδου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία και να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Ο προϊστάμενος Επιθεώρησης, στην τελευταία αίτηση για την άρση της προσωρινής κράτησης, ανέφερε ότι κρατείτο «με μοναδικό στόχο την ικανοποίηση της κοινής γνώμης και δεν ερείδεται σε πραγματικά περιστατικά, ούτε καν στον νόμο».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εξιλαστήριο θύμα: «Η έλλειψη χρηματοδότησης για τη συντήρηση της υποδομής, σε συνδυασμό με τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα, το οποίο ανέκαθεν προβλημάτιζε τους εργαζομένους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών».

Η απόρριψη της περασμένης άνοιξης

Η προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισης του επιθεωρητή –την περασμένη άνοιξη– είχε απορριφθεί.

Σύμφωνα με το larissanet, το Συμβούλιο Εφετών είχε κάνει τις εξής επισημάνσεις:

«Κρίνεται πολύ πιθανό, σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος, ακόμη και με περιοριστικούς όρους, ότι θα διαπράξει αξιόποινες πράξεις προκειμένου να συγκαλύψει το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται. Συμπληρωματικά δε προς όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση πρέπει να σημειωθεί ότι ενώπιον αυτού του Συμβουλίου ο προσφεύγων κατηγορούμενος, παριστάμενος με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το κριτήριο για τον καθορισμό των υπηρεσιών των σταθμαρχών ήταν η ισότιμη και ισόκυρη κατανομή τους.

Τα παραπάνω άλλωστε δεν αμφισβητήθηκαν από τον προσφεύγοντα κατηγορούμενο ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου. Επιπλέον, πέραν όσων αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση, ενόψει και της μακράς θητείας του προσφεύγοντος στην υπηρεσία του, και των φιλικών και υπηρεσιακών σχέσεων, τις οποίες έχει αναπτύξει με τους υφισταμένους του, είναι δυνατόν να προβεί σε ηθική αυτουργία παράνομων πράξεων προκειμένου να συγκαλύψει το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος.

Ετσι για την επίτευξη του ως άνω σκοπού, ήτοι την αποτροπή τελέσεως νέων εγκλημάτων, δεν επαρκεί η επιβολή περιοριστικών όρων, ούτε και ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (άρθρο 284§1 ΚΠΔ), οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνονται ανεπαρκείς για την προώθηση του ως άνω σκοπού της ποινικής προδικασίας, που ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 282 του ΚΠοινΔ. και συνακόλουθα κρίνεται αναγκαία η συνέχιση της προσωρινής του κράτησης. Κατόπιν τούτων, πρέπει η κρινόμενη προσφυγή να απορριφθεί κατ’ ουσίαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή