Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που διακινούσε αναβολικά και ναρκωτικά – Πέντε συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που διακινούσε αναβολικά και ναρκωτικά – Πέντε συλλήψεις

Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Europol, τον ΕΟΦ και τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε Γιαννιτσά, Βέροια, Χαλκιδική, Λάρισα και Αργος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε αναβολικά, φαρμακευτικά σκευάσματα και κάνναβη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές, προχωρώντας στη σύλληψη πέντε μελών της.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 21 Μαρτίου, ενώ είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάστηκε με την Europol, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.

Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα σε Γιαννιτσά, Βέροια, Χαλκιδική, Λάρισα και Αργος.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 22.000 δισκία – αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, 21 πακέτα με απαγορευμένα σκευάσματα, 773,6 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και πλήθος ναρκωτικών δισκίων.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 2 πιστόλια, περίστροφο, πιστόλι κρότου-λάμψης, τυφέκιο flobert, 131 φυσίγγια, 2 κάμερες, 6.740 ευρώ, 6 κινητά, καθώς και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα και σε βάρος σχηματίσθηκε δικογραφία για κατά περίπτωση συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί αθλητισμού, επιβλαβή φάρμακα, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπλα, ναρκωτικά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Επισημαίνεται πως οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Από τις έρευνες προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018, προμηθεύονταν από το εξωτερικό και διακινούσαν σκευάσματα που περιείχαν παράνομες και απαγορευμένες αναβολικές ουσίες, για τη βελτίωση της αγωνιστικής ικανότητας και απόδοσης αθλητών αλλά και της φυσικής κατάστασης αθλούμενων πολιτών.

Παράλληλα, διέθεταν προς πώληση και άλλα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας κ.ά), ενώ απέκρυπταν και επεδίωκαν τη νομιμοποίηση των εσόδων από την παράνομη δραστηριότητά τους, μέσω χρηματοπιστωτικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Για τη διασφάλιση της παράνομης δραστηριότητάς τους και την αποφυγή της ταυτοποίησής τους από τις Αρχές χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες μεθόδους.

Ειδικότερα, στους χώρους όπου αποθήκευαν τα παράνομα σκευάσματα είχαν τοποθετήσει συστήματα τηλεόρασης – κάμερες.

Για τη διακίνηση των ουσιών χρησιμοποιούσαν ένα γυμναστήριο και ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, ιδιοκτησίας μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν πλαστές συσκευασίες με στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και πλαστές ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ, ενώ για την αποστολή των δεμάτων δήλωναν ψευδή στοιχεία αποστολέα και διευθύνσεων.

Φωτογραφίες από την αστυνομική επιχείρηση

Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που διακινούσε αναβολικά και ναρκωτικά – Πέντε συλλήψεις-1
Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που διακινούσε αναβολικά και ναρκωτικά – Πέντε συλλήψεις-2
Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που διακινούσε αναβολικά και ναρκωτικά – Πέντε συλλήψεις-3
Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που διακινούσε αναβολικά και ναρκωτικά – Πέντε συλλήψεις-4
Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που διακινούσε αναβολικά και ναρκωτικά – Πέντε συλλήψεις-5

Φωτογραφίες: ΕΛ.ΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή