Ελίζα Φερέιρα: «Πρέπει να υπηρετήσουμε το όραμα της ανάπτυξης των περιφερειών»

Ελίζα Φερέιρα: «Πρέπει να υπηρετήσουμε το όραμα της ανάπτυξης των περιφερειών»

Ο στόχος που τίθεται είναι να μην έχουν την ανάγκη οι πολίτες να μετακινούνται από περιφέρεια σε περιφέρεια και να αναζητούν εργασία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, πρέπει να υπηρετήσουμε το όραμα της ανάπτυξης των περιφερειών, ώστε οι πολίτες να μην έχουν την ανάγκη να μετακινούνται από περιφέρεια σε περιφέρεια και να αναζητούν εργασία».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελίζα Φερέιρα, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή στην Πάτρα, με αφορμή τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Δίκτυο Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης).

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν χρειαζόμαστε απλά χρηματοδοτήσεις, αλλά συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να αξιοποιήσουμε τα δυνατά σημεία κάθε περιοχής, να βελτιώσουμε το παρόν και να εξασφαλίσουμε το μέλλον».

Στη συνέχεια, η Ελίζα Φερέιρα επισήμανε ότι «έχει σημασία να βλέπουμε την Ευρώπη ως μια αλυσίδα και τις περιφέρειες ως κρίκους αυτής της αλυσίδας, διότι όσο πιο αδύναμος είναι ένας κρίκος αντίστοιχα τόσο αδύναμη είναι και η Ευρώπη».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι «κάνει σήμερα ό,τι επιβάλλεται για να απορροφήσει, αλλά και να αξιοποιήσει τους πόρους από τις πολιτικές συνοχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της CPMR και περιφερειάρχης της Βρετάνης, Loig Chesnais- Girard, δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, όπως η άμυνα, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η αγροδιατροφή», προσθέτοντας: «Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν επιβάλλεται να είναι απόλυτα μελετημένες και αποτελεσματικές για να βαδίσουμε στο μέλλον. Εμείς, που εκπροσωπούμε παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες κατά κανόνα απέχουν περισσότερο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρέπει να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες για να εισακουστεί η άποψη μας στις αποφάσεις που θα αφορούν τοπικές πολιτικές».

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισήμανε ότι «οι περιφέρειες έχουν τη δύναμη να γίνουν η αιχμή του δόρατος στην απορρόφηση των πόρων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι ανάγκη να αυξηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις περιφέρειες και ως προς τις στρατηγικές επιλογές τους για την αξιοποίηση των κονδυλίων».

Μιλώντας για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, ανέφερε ότι «τα κονδύλια για τη συνοχή είναι αυξημένα και οι περιφέρειες καλούνται να δώσουν υπεραξία σε κάθε ευρώ που θα διαχειριστούν, ώστε να κάνουμε ακόμα πιο δυνατό κάθε κρίκο της αλυσίδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή