Βακτήρια, μύκητες και γύρη στα σωματίδια αφρικανικής σκόνης

Βακτήρια, μύκητες και γύρη στα σωματίδια αφρικανικής σκόνης

Η πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά και ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός εξηγούν γιατί η αφρικανική σκόνη είναι επιβλαβής για την υγεία μας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης θα καλύψουν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς σύμφωνα με το σημερινό δελτίο καιρού η μεταφορά της σκόνης θα είναι εντονότερη στα δυτικά και νότια της χώρας.

Κι ενώ η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική κάθε φορά που η αφρικάνικη σκόνη «επισκέπτεται» τη χώρα μας, η εμφάνιση του φαινομένου δεν είναι ούτε πρωτόγνωρη ούτε πρωτότυπη. 

Το εποχικό φαινόμενο, με το οποίο οι άνεμοι που φυσούν στη βόρεια Αφρική –κυρίως στη περιοχή της Σαχάρας– σηκώνουν σκόνη και μέσω των επονομαζόμενων σαχαριανών υφέσεων «ταξιδεύουν» αρχικά μέχρι τη Λαμπεντούζα και εν συνεχεία μέχρι την Ελλάδα, μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι τις Βρυξέλλες. 

«Στα σωματίδια της αφρικάνικης σκόνης μπορεί να ενσωματωθούν βακτήρια, μύκητες και γύρη επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες».

Γιατί όμως οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν επικίνδυνη για την υγεία μας; 

Η πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και μέλος της ομάδας κλιματικής αλλαγής της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μάτα Τσικρικά, εξηγεί στην «Κ» πως η αφρικάνικη σκόνη είναι βλαβερή για την υγεία μας επειδή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί και τη μεταφορά σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα.

«Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το μέγεθος αυτών των σωματιδίων που έρχονται στη χώρα μας, καθώς υπάρχει δυνατότητα στα σωματίδια να ενσωματωθούν διάφορα βακτήρια, μύκητες και γύρη επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες», προσθέτει.

Αν τις τελευταίες ημέρες κάποιος εμφανίζει δύσπνοια και έντονο βήχα, καλό θα ήταν να μιλήσει αμέσως με τον πνευμονολόγο του, ενώ συνιστάται η αποφυγή της άσκησής του σε εξωτερικούς χώρους.

Η πνευμονολόγος επισημαίνει πως ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο είναι πιθανό να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων σε όσους πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως είναι το βρογχικό άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν τα άτομα που πάσχουν με τα παραπάνω εμφανίσουν τις τελευταίες ημέρες δύσπνοια και έντονο βήχα, καλό θα ήταν να μιλήσουν αμέσως με τον πνευμονολόγο τους, ενώ συνιστάται η αποφυγή της άσκησής τους σε εξωτερικούς χώρους», αναφέρει.

Ηρθε για να μείνει;

Οι κλιματικές αλλαγές είναι πλέον έντονες και στη Μεσόγειο, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως τα επόμενα χρόνια το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι συχνότερη. Από τα μέχρι τώρα όμως δεδομένα φαίνεται πως η αφρικάνικη σκόνη δεν θα μας επισκέπτεται συχνότερα από το συνηθισμένο.  

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζερεφό, γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, «δεν υπάρχει καμία εργασία που να αποδεικνύει πως η κλιματική κρίση θα κάνει πιο συχνή την εμφάνιση της αφρικάνικης σκόνης. Αντιθέτως οι βόρειοι άνεμοι φαίνεται να είναι εκείνοι που δείχνουν μικρή ενίσχυση στα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής, την οποία ήδη ζούμε και καταγράφουμε».

Σε αυτό που και ο ίδιος συμφωνεί είναι πως η μεταφορά της σκόνης από τη βόρεια Αφρική είναι ανθυγιεινή, ειδικά τώρα που συμπίπτει χρονικά με τη μεταφορά γύρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή