Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών ανεβάζει τη θερμοκρασία

Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών ανεβάζει τη θερμοκρασία

Από την Παρασκευή η σκόνη θα απομακρυνθεί και θα υπάρξει μικρή κάμψη της θερμοκρασίας. Πιθανότατα από τη Δευτέρα να έχουμε εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστα Λαγουβάρδο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα κινήθηκε η θερμοκρασία την Τετάρτη στη νότια Ελλάδα, με την Κρήτη να καταγράφει τιμές που είχαν να σημειωθούν τουλάχιστον από το 2010.

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 27 Μαρτίου καταγράφηκαν στον Δήμο Χανίων, με τη θερμοκρασία στον Αλικιανό να φθάνει στους 32,6 βαθμούς Κελσίου.

Οπως αναφέρει το meteo.gr, η θερμοκρασία αυτή είναι η υψηλότερη από το 2010, ενώ οι αμέσως προηγούμενες μέγιστες τιμές στο νησί ήταν 30,1 βαθμοί Κελσίου σε Φαλάσαρνα και Βρύσες Χανίων, στις 31/03/2010. 

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν επίσης στο κέντρο των Χανίων (32,5 βαθμοί Κελσίου), καθώς και σε Φαλάσαρνα (32,3 βαθμοί Κελσίου), Νεροκούρο (32,1 βαθμοί Κελσίου), Σούδα και Βουκολιές (31,3 βαθμοί Κελσίου), αλλά και Κολυμπάρι και Σταλό (30,9 βαθμοί Κελσίου).

Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών ανεβάζει τη θερμοκρασία-1

Λαγουβάρδος:  Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης

Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης αναμένονται και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος, αναφέρθηκε στο «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών, το οποίο, όπως είπε, «ανεβάζει κατά πολύ τη θερμοκρασία».

«Είδαμε θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη που έφτασαν στους 32,5 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουμε δει τέτοια εποχή στην Κρήτη, τουλάχιστον από το 2010. «Παρόμοια υψηλές θερμοκρασίες είχαμε και σε άλλες περιοχές του νησιού, στο Ρέθυμνο αλλά και στο Ηράκλειο».

«Υψηλές θερμοκρασίες έχουμε και αλλού βέβαια, είδαμε 23-25 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής, κεντρικής και νότιας χώρας. Κι εκεί οι θερμοκρασίες είναι κοντά στα απόλυτα ρεκόρ που έχουμε για τέλος Μαρτίου», εξήγησε.

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, ο κ. Λαγούβαρδος τόνισε ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί και την Πέμπτη. «Από την Παρασκευή η σκόνη θα απομακρυνθεί και θα υπάρξει μικρή κάμψη της θερμοκρασίας. Πιθανότατα από τη Δευτέρα να έχουμε εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες», συμπλήρωσε.

«Ο κύριος όγκος είναι απόψε το βράδυ και αύριο. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και αύριο, θα δούμε σε κάποιες περιοχές πάνω από 25-26 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, παραμένοντας όμως πάντα πιο υψηλές από τις κανονικές τιμές», είπε.

Τέλος για τη Δευτέρα, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε πως ενδέχεται να υπάρξει μια θερμή εισβολή, που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει πολύ ισχυρή καιρική ανωμαλία για ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. «Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερες τιμές από αυτές που είδαμε σήμερα, αλλά θα επηρεάσει τα βόρεια περισσότερο», εξήγησε.

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζονται οι συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια στις 14:00 της Τετάρτης 27/03 και 02:00 της Πέμπτης 28/03:

Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών ανεβάζει τη θερμοκρασία-2
Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και αέριων μαζών ανεβάζει τη θερμοκρασία-3

Παρακολουθήστε τη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή