Βοτανικός: Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα η διπλή ανάπλαση

Βοτανικός: Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα η διπλή ανάπλαση

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε την καθυστέρηση του έργου, εν μέσω εντάσεων στο δημοτικό συμβούλιο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναγγελία της αναπόφευκτης καθυστέρησης του έργου της διπλής ανάπλασης και του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα προχώρησε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Ο δήμαρχος δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών, ούτε φυσικά και την ημερομηνία ολοκλήρωσής τους, ρίχνοντας την ευθύνη στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι το έργο που παραδόθηκε στη νέα δημοτική αρχή ήταν σε κατάσταση ωριμότητας. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας και πριν από ένα μήνα, οπότε και ανακοινώθηκε η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού πλέον των 230 εκατομμυρίων.

Χρηματοδότηση

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι οι αναμφισβήτητες καθυστερήσεις προφανώς οφείλονται στην προηγούμενη δημοτική αρχή. «Οταν αναλάβαμε, το ζήτημα της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού ήταν κυριολεκτικά στον αέρα», υπογράμμισε. «Υπήρχε μία απόφαση προένταξης, τον Φεβρουάριο του 2022 και τίποτε άλλο. Η σχετική πρόσκληση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βγήκε μόλις στις 27 Φεβρουαρίου του 2024, κατόπιν παρέμβασής μας. Εκτοτε, από την ίδια κιόλας ημέρα, συνεργαστήκαμε με το υπουργείο και σήμερα καταθέσαμε τον σχετικό φάκελο, κατόπιν έγκρισης (ομόφωνης μάλιστα) από τη Δημοτική Επιτροπή (208/2024 ΠΟΕ). Αναμένουμε τώρα την απόφαση του ΥΠΕΝ για την οριστική έγκριση της χρηματοδότησης», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάννης στην εισήγησή του ανέφερε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «θα πρέπει να κάνει τον σταυρό του», καθώς παρέλαβε ένα έργο υπερώριμο και στρωμένο. «Οι χρηματοδοτήσεις ήταν απόλυτα εξασφαλισμένες και όλοι γνωρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ έγκρισης και προέγκρισης είναι τυπική», επισήμανε.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της απορρύπανσης του χώρου ανέγερσης του γηπέδου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, τονίζοντας ότι «ο χώρος του γηπέδου είχε εκσκαφεί το 2009, αλλά από τότε γέμισε με αυθαίρετες αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών. Ανατέθηκε μια σύμβαση τον Μάρτιο του 2023 για την απορρύπανση του χώρου, όμως, τα χρήματα δεν ήταν επαρκή». Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι ο ίδιος σε συνάντησή του με τον κ. Δούκα λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον είχε ενημερώσει ότι χρειάζονταν περισσότερα χρήματα. «Χρήματα τα οποία είχαμε εξασφαλίσει πολιτικά και δείξαμε στον κ. Δούκα τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει, όπως και έκανε».

Ο κ. Δούκας σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη τροποποιημένη οικοδομική άδεια, δεν έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις και η έκδοση αδειών κατεδάφισης για τα κτίρια που βρίσκονται στον χώρο και ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων. «Χρειαζόμαστε επίσης επιπλέον συμβάσεις για το πράσινο και για τα έργα οδοποιίας, την αποχέτευση και τον ποδηλατόδρομο».

Ο τέως δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα ασφαλώς περίπλοκο έργο, «το μεγαλύτερο που έχει επωμιστεί δημοτική αρχή, το οποίο από τη φύση του υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις». Την ένταση του κ. Δούκα «όποτε μιλάει για τη διπλή ανάπλαση, παρότι διαβάζει κείμενο», την απέδωσε στη δυσκολία, στην πολυπλοκότητα και στο βάρος ενός τέτοιου έργου και κατέληξε: «Θέλουμε τη διπλή ανάπλαση και είμαστε σύμμαχοι σε αυτό, αλλά έχουμε και ένα όριο στο τι μπορούμε να δεχτούμε. Με ψέματα ή μισές αλήθειες δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ του έργου και κάλεσε τον κ. Μπακογιάννη να βοηθήσει όπως μπορεί. «Πιστεύω ότι το έργο θα πετύχει και θα ολοκληρωθεί. Και αυτό το επίτευγμα θα έχει και το δικό σας στίγμα, κ. Μπακογιάννη. Γι’ αυτό κοιτάξτε όπου φτάνει το χέρι σας ή το τηλέφωνό σας, να βοηθήσετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή