Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει τον Μάρτιο», αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Κώστας Λαγουβάρδος

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανής ήταν την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας η συγκέντρωση για δεύτερη συνεχή ημέρα αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ ύφεση του φαινομένου αναμένεται τις απογευματινές ώρες.

Οπως αναφέρει το meteo.gr, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν κατά τις μεσημβρινές ώρες στη νότια Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη.

Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα, στο Ρέθυμνο οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου.

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-1

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, δρ Κώστας Λαγουβάρδος και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο.

«Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητά του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι από σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ’ αυτήν που είχαμε και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».

Εικόνες από το Ηράκλειο

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-2
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-3
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-4
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-5

Εικόνες από τα Χανιά

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-6
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-7
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-8
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-9

Εικόνες από την Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-10
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-11
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-12
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη νότια Ελλάδα-13

Φωτογραφίες: INTIME News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή