Επικίνδυνη για καρδιοπαθείς η αφρικανική σκόνη

Επικίνδυνη για καρδιοπαθείς η αφρικανική σκόνη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή το πρόσφατο κύμα αφρικανικής σκόνης που έπνιξε περιοχές της χώρας, αλλά και την πρόβλεψη ότι από αύριο Κυριακή επιστρέφει, αν και με μικρότερη ένταση, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι η έκθεση σε σωματίδια σκόνης της ερήμου θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, με ανάλογο ίσως τρόπο με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οπως αναφέρει ο πρόεδρός της, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, «επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η καρδιαγγειακή θνησιμότητα όσο και η νοσηρότητα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αμμοθύελλας αφρικανικής σκόνης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επισκέψεις για καρδιαγγειακές παθήσεις στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σκόνης (26%), ενώ οι εισαγωγές για ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν 16% έως 21% υψηλότερες τις ημέρες με αμμοθύελλα σε σύγκριση με άλλες ημέρες». Από την οπτική της παθοφυσιολογίας, τα εισπνεόμενα σωματίδια σκόνης που εναποτίθενται στις πνευμονικές κυψελίδες, εξηγεί ο κ. Κοχιαδάκης, «αντιδρούν χημικά με τα υγρά και τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος και στη συνέχεια εισέρχονται στην κυκλοφορία.

Τα συγκεντρωμένα σωματίδια της καταιγίδας σκόνης προκαλούν αύξηση στην καρδιακή συχνότητα και τη μέση αρτηριακή πίεση και μείωση της καρδιακής συσταλτικότητας. Σε καρδιαγγειακό επίπεδο υπάρχει αγγειοσύσπαση και αυξημένη αρτηριακή πίεση, μαζί με μια συστηματική φλεγμονώδη διαδικασία, που προκαλείται από την απελευθέρωση στην κυκλοφορία φλεγμονωδών μεσολαβητών και προθρομβωτικών παραγόντων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλες αυτές οι μεταβολές οδηγούν σε αύξηση των επειγόντων καρδιαγγειακών συμβαμάτων για διάστημα έως και 4-5 ημέρες μετά την αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων αφρικανικής σκόνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή