Κολωνός: Αντιμέτωπος με ισόβια ο Μίχος μετά την ενοχή του για βιασμό

Κολωνός: Αντιμέτωπος με ισόβια ο Μίχος μετά την ενοχή του για βιασμό

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση – Η μητέρα της ανήλικης αθωώθηκε για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της εκβίασης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βασικός κατηγορούμενος της αποτρόπαιης σεξουαλικής κακοποίησης ενός ανήλικου κοριτσιού στον Κολωνό βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου να τον κρίνει ένοχο για βαρύτατα αδικήματα. Η πολύκροτη υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη πέρασε χθες στο στάδιο της απόφασης του δικαστηρίου για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, ενώ η τελική κρίση με την επιμέτρηση των ποινών σε όσους κρίθηκαν ένοχοι αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οσον αφορά την ενοχή του βασικού κατηγορουμένου Ηλία Μίχου, ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση μίνι μάρκετ στην περιοχή του Κολωνού, κρίθηκε ένοχος για βιασμό της ανήλικης κατά πλειοψηφία (5 – 2) και επίσης ένοχος για άλλα αδικήματα, όπως η πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων), η μαστροπεία και η παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ αθώος μόνον για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων. Μετά την απόφαση περί ενοχής του, η ποινή που προβλέπεται από τον νόμο είναι ισόβια, με βάση την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που έγινε το φθινόπωρο του 2022 επί υπουργίας Κωνσταντίνου Τσιάρα. Η απόφαση για την ενοχή του Ηλία Μίχου για τον βιασμό υπήρξε κατά πλειοψηφία, ενώ η εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του για το συγκεκριμένο αδίκημα λόγω αμφιβολιών.

Αναφορικά με τη μητέρα της ανήλικης, αθωώθηκε για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, για διακίνηση πορνογραφικού υλικού και μαστροπεία, με τους δικαστές να ψηφίζουν υπέρ της καταδίκης της και τους ενόρκους υπέρ της αθώωσής της (η απόφαση είναι τέσσερις ψήφοι υπέρ της αθώωσης έναντι τριών κατά). Ωστόσο κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της εκβίασης, που είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με πολύ μικρή ποινή. Οσον αφορά τον επονομαζόμενο «Μιχάλη», κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που είχαν σεξουαλικά κακοποιήσει το 12χρονο κορίτσι είχαν διαφορετική ποινική μεταχείριση. Εξι αθωώθηκαν, 16 κρίθηκαν ένοχοι κατά περίπτωση για τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού και ένας για πορνογραφία.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους εκατοντάδες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο Αθηνών σε ένδειξη συμπαράστασης προς τη δικαζόμενη μητέρα, καθώς υπέρ της αθώωσής της είχαν συνταχθεί συλλογικότητες που είχαν ιδιαίτερα δραστηριοποιηθεί μετά την πρόσφατη εισαγγελική πρόταση στη δίκη.

Η εισαγγελέας, η πρόταση της οποίας υπερψηφίστηκε από τους δικαστές, όχι όμως και από τους ενόρκους (απλοί πολίτες που έχουν και την πλειοψηφία σε αυτά τα δικαστήρια), είχε προτείνει να κριθεί ένοχη η μητέρα για μαστροπεία εις βάρος της κόρης της, αλλά και για άλλα αδικήματα, ενώ για τον Ηλία Μίχο είχε προτείνει απαλλαγή για τον βιασμό και καταδίκη για άλλα επίσης βαριά αδικήματα.

Η εισαγγελική πρόταση, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, έγινε δεκτή για τις βασικές κατηγορίες του Ηλία Μίχου και της μητέρας της ανήλικης κυρίως από τους δικαστές και όχι από τους ενόρκους. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες με την επιμέτρηση των ποινών στους καταδικασθέντες, με το ενδιαφέρον πλέον να επικεντρώνεται στην καταδίκη του Ηλία Μίχου, καθώς η ποινή με την οποία είναι αντιμέτωπος είναι ισόβια, ενώ για τους λοιπούς κατηγορουμένους οι ποινές ξεκινούν από πέντε και φθάνουν μέχρι τα 15 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή