Συναγερμός για «πεταλούδα» που καταστρέφει καλλιέργειες

Συναγερμός για «πεταλούδα» που καταστρέφει καλλιέργειες

Το λεπιδόπτερο «Spodoptera frugiperda» περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών της Ε.Ε.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς λεπιδόπτερου «Spodoptera frugiperda» στη χώρα, ενημερώνει η Περιφέρεια Αττικής.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το εν λόγω έντομο περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών της Ε.Ε., λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού του αντίκτυπου».

Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί επίσημα στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας και Λέσβου και Χανίων.

Συναγερμός για «πεταλούδα» που καταστρέφει καλλιέργειες-1

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το έντομο Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Εχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες, αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας Poaceae.

Συναγερμός για «πεταλούδα» που καταστρέφει καλλιέργειες-2
Ενήλικο αρσενικό και ενήλικο θηλυκό άτομο

Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί επίσης σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός), καθώς και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά σε όλο τον κόσμο.

Συναγερμός για «πεταλούδα» που καταστρέφει καλλιέργειες-3

Είναι ιθαγενές των τροπικών και υποτροπικών περιοχών της Αμερικής. Το 2016 διαπιστώθηκε η παρουσία του στην Αφρική σε περιοχές της Νιγηρίας, του Σάο Τομέ, του Μπενίν και του Τόγκο, έκτοτε δε εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές χώρες της Αφρικής και σήμερα βρίσκεται σε περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες.

Το 2018 διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στην Ινδία, το 2019 η παρουσία του στην Αίγυπτο,
το 2020 η παρουσία του στο Ισραήλ, το 2022 η παρουσία του στην Τουρκία, ενώ το 2023
διαπιστώθηκε στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κλιματικές συνθήκες στη Μεσογείο θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου και διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατάλληλων φυτών ξενιστών.

Μέτρα για την αντιμετώπισή του

Για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδικά μέτρα σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1134.

Ειδικότερα, για την εξάλειψή του στις προσβεβλημένες περιοχές θα πρέπει να ληφθούν τα εξής μέτρα:

1. Επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα εγκεκριμένα κατά του επιβλαβούς οργανισμού

2. Λήψη μέτρων για την αποφυγή μεταφοράς εδάφους από αγρούς στους οποίους έχει διαπιστωθεί η παρουσία του και απαγόρευση διακίνησης του ανώτερου στρώματος του εδάφους και των χρησιμοποιημένων καλλιεργητικών υποστρωμάτων εκτός της προσβεβλημένης ζώνης

3. Επιμελής καθαρισμός των αγροτικών μηχανημάτων και λήψη μέτρων υγιεινής στα συσκευαστήρια

4. Λήψη μέτρων για την καταστροφή των ζιζανίων και της αυτοφυούς βλάστησης με άροση ή ψεκασμό με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, στις περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί η παρουσία του S. frugiperda σε εγκαταλειμμένους αγρούς ή σε αυτοφυή φυτά εντός των καλλιέργειών

5. Συχνή και τακτική επιθεώρηση των θερμοκηπιακών και φυτωριακών εκμεταλλεύσεων και άμεση ενημέρωση των υπεύθυνων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών και εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί η παρουσία του S. Frugiperda

Σε κάθε περίπτωση ο επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί την παρουσία υπόπτων συμπτωμάτων ή και ατόμων (μάζες αυγών, προνύμφες, νύμφες, ενήλικα) στην τοπική φυτοϋγειονομική υπηρεσία. Η μη συμμόρφωση των υπόχρεων προς τις υποδείξεις των φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών συνιστά φυτοϋγειονομική παράβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή